İyi şeyler oluyor. Dünya Bankası tarafından daha önce 3 senede bir yapılan LPI ( Logistics Performance Index) Lojistik performans indeksi çalışması bu sene erken hazırlandı. 2011 yılında yapılan çalışmanın 2014 yılında yapılmasını beklerken sürpriz oldu.
LPI Lojistik Performans İndeksi, Dünya üzerinde 155 ülkede yapılan oldukça zor bir çalışma. Dünya Bankası bu ülkelerden lojistiğin önemli başlıkları olan Gümrük işlemleri, Lojistik altyapısı, Uluslararası sevkiyatlar, Lojistik yetkinlikler, Yük takibi ve Zamanında teslimat konularında kriterleri belirlemekte ve ölçümleme yapmakta. Bu kriterleri 5 puan üzerinden değerlendirmekte ve ülkeleri lojistik performanslarına göre sıralamaktadır.
Türkiye 2007 yılında 34. sırada yer almaktaydı. 2010 yılında açıklanan raporda ise beklemediğimiz bir durumla karşılaştık ve 39. Sıraya düştük. Bizim için sürpriz oldu ve nerede hata yaptık araştırmalarına başladık. Lojistiğin hızla geliştiği ülkemizin sıralamada geriye gitmesi moral bozucuydu.
2012 raporu yüreklerimizi rahatlattı. Geçen yıl 39. Sırada olan ülkemiz bu yıl 27. sıraya sıçramıştı. Singapur’un 2.likten 1.liğe çıktığı, Hong Kong’un 13.lükten 2.lige sıçradığı, Finlandiya’nın 13.lükten 3.lüğe yükseldiği, geçen yılın 1.si Almanya’nın 4.lüğe düştüğü bir sürprizler tablosundan söz etmek mümkün.
Derecemiz neden yükseldi diye araştırırsak, geçen sene 46.sırada olduğumuz gümrük işlemlerinde 32.sıraya yükseldik. 39 sırada olduğumuz altyapımız iyileşti ve 25. sıraya geldik, 44. sırada olduğumuz uluslararası taşımalarımız 30’a çıktı, 37. sırada yer aldığımız lojistik yetkinliklerimiz de 26. sırada artık, 56 gibi çok alt sırada yer aldığımız taşıma takip konusunda 29. sıraya sıçradık, 31 sıradaki zamanında teslimat sıramız da 27 sırada artık.
Bir yılda ne oldu ne değişti bilmiyorum. Sanıyorum ki geçen dönem doğru bilginin toplanamamasının karşılığında 39.sıraya düşen Türkiye, bu sene Dünya Bankasına daha doğru bilgi vermek suretiyle layık olduğu sıraya çıkmıştır.
Dilerim geçmiş 15 yıldır üzerinde önemle durduğumuz; işimizi uluslararası kalite standartlarında yapma çalışmasının karşılıklarını alıyoruz. Büyümemizin, ölçeklerimizin büyümesinin, kalitemizin artmasının, uluslararası yayılmamızın, eğitimlerimizin, yazılım kullanmamızın neticelerini görmeye başladık artık.
İşimiz hala zor, üzerimizde lojistiği bizden daha iyi yapan 26 tane ülke var. 2023 yılında Dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmaya hazırlanan Türkiye’nin, bu günler gelince 10.sıranın üzerinde olmasını diliyorum. Bunun için çalışmamız gerek diye düşünüyorum.
Çıtayı yükselmek kolaydır yarışlarda, Zor olan diğerlerinin de aynı çıtayı yükseltmek için boş durmadıklarıdır. İlk hedefimiz ilk ona girmek olmalı artık. Bunu başaracağımıza inanıyorum.
Atilla YILDIZTEKİN