Gümrük Müşavir Yardımcısı Olmanın Şartları Nelerdir?
4458 sayılı Gümrük Kanununun 227. maddesine göre
Gümrük müşavir yardımcısı olabilecek kişilerin aşağıda belirtilen koşullara sahip olmaları gerekir:
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak,
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi, ağır hapis veya beş yıldan fazla hapis ya da kaçakçılık, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas, yalan yere şahadet, suç tasnii, iftira gibi yüz kızartıcı suçlar ile resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak,
e) Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak,
f) i) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yüksek Öğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yüksek öğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak,
ii) Diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olduktan sonra (i) alt bendinde belirtilen bilim dallarından lisans üstü seviyede diploma almış olmak ya da ön lisans eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Birliği (Topluluğu) konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olmak,
g) Staj amacıyla bir gümrük müşavirinin yanında sigortalı olarak bir takvim yılı çalışmış olmak,
h) Yapılan gümrük mevzuatı ve gümrüğe ilişkin iktisadi, ticari ve mali konuları kapsayan sınavda başarılı olmak.
* Gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına en fazla üçer kez girilebilir.
Özel Muafiyetler
2. a) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da görevlerinden istifa ederek veya emekli olarak ayrılan memurlardan 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar, staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı sınavına girebilirler.
b) Gümrük idaresinde en az onbeş yıl çalışıp da bunun üç yılını gümrük muayene memuru, gümrük başmemuru ve gümrük müdür yardımcısı görevlerinde geçirenlerden, görevlerinden istifa eden veya emekliye ayrılan ve 1 inci fıkradaki koşulları taşıyanlar sınav ve staj koşulu aranmaksızın gümrük müşavir yardımcısı olabilirler.
3. Yukarıda belirtilen koşulları yerine getirenlere gerekli müracaat belgelerinin tamamlanmasından itibaren altmış gün içinde Gümrük Müsteşarlığı tarafından Gümrük Müşavir Yardımcılığı İzin Belgesi verilir. Gümrük müşavir yardımcıları ancak bu izin belgesini aldıktan sonra mesleki faaliyette bulunabilirler.
Lojistik ön lisans mezunu olanlar maalesef Gümrük Müşavir Yardımcısı olamıyor. * (f)(i)’de belirtilen lisans bölümlerine tamamlamaları gerekmektedir.
Aşağıdaki bölümlerinde stajı kabul görmektedir. Detaylı bilgiyi İGMD’den alabilirsiniz.
Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Uluslararası Ticaret ve İş İdaresi, Küresel ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Finans, Ekonomi ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Avrupa Birliği İlişkileri, İşletme Enformatiği, Bankacılık ve Finans, Muhasebe ve Denetim, Lojistik Yönetimi, Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası İşletme Yönetimi, Bankacılık ve Sigortacılık, Uluslararası İşletme, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaret Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Uluslararası Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Ulaştırma ve Lojistik, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği
2014 yılı Lojistik Performans İndeksine göre, 160 ülkede yapılan 6.000 den fazla değerlendirme neticesinde ilk 10’a giren ülkelerin aynı zamanda ihracat sıralamasında da ilk sıralarda yer alan ve gelişmiş ülkeler olduğu gözlenmiştir. Öte yandan 28 AB üyesinin 15’i ve 34 OECD üyesinin 23’ü ilk 30’da yer bulmuştur.1 Bu endeksin altı değerlendirme bileşeninden biri de ‘Gümrüklerin ve Gümrükleme Sürecinin Etkinliğidir’. Türkiye bu sırlamada 30’uncu sıradadır. Türkiye’nin ihracat sıralamasına baktığımızda durum aşağı yukarı aynı gibidir. Türkiye’nin 2023 500 milyar USD ihracat hedefi için ilk 10 sırayı zorlaması yâda en azından ilk 10 ekonomi arasına girmesi gerektiği düşünülmekte. Buradan hareketle, gümrüklerin ve gümrük hizmetinin aslında küresel tedarik zincirini ve performansını direk etkilediği aşikâr bir şekilde görülmektedir.
Ülkemizde gümrükleme hizmeti AB ve ABD ülkelerine kıyasla daha farklı bir yapıya sahiptir. Bu ülkelerde Lojistik şirketleri genelde 3PL yapıya sahip olup bünyelerinde gümrük müşaviri bulundurmak suretiyle yine aynı isim ve çatı altında gümrükleme işlemi yapabilmektedirler. Dünyanın en büyük 3PL Şirketlerinin tamamına yakın bir kısmı aynı zamanda Türkiye’de de hizmet vermekte fakat gümrükleme işlemi yapamamaktadır. Diğer bir taraftan gümrükleme işlemlerini ülkemizde yerleşik yerel gümrük müşavirliği şirketleri yapmaktadırlar. Her ne kadar bu gümrükleme şirketlerine lojistik hizmeti yapma izni verilmiş olsa bile birçoğu uluslararası büyük sermayeli 3PL şirketleri ile rekabet edememektedirler. Şu an ki meri mevzuat yerel gümrükleme şirketlerinin lehinedir. 3PL şirketlerinin bazılarının yine kendi gruplarında yerel gümrükleme şirketleri vardır. Hatta Türkiye’nin en büyük gümrükleme şirketlerinden biri de bu dünyaca ünlü 3PL lojistik şirketinin uzun yıllar acenteliğini yapmıştır. Halende gümrükleme işlemlerini yapmaktadır. Gümrükleme ve uluslararası Nakliyenin farklı şirketlerce yapılması entegre lojistik açısından büyük sıkıntılar doğurmuştur. Özellikle lojistik için en önemli girdi ve çıktı olan bilginin işlenmesi, paylaşılması açısından zorluklar yaratmıştır.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ve Türkiye ile Dünya Üzerindeki Uygulamaları
Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefleri doğrultusunda, ticaret erbabının uluslararası piyasalarda daha çok tercih edilmesi ile rekabet gücünün arttırılarak, ihracatımızın desteklenmesine katkı sağlanması amacıyla; 10.01.2013 tarihli 28524 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği ile Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası süreci başlatılmıştır.
Yetkilendirilmiş yükümlü, gümrük yükümlülüklerini yerine getiren, kayıt sistemi düzenli ve izlenebilir olan, mali yeterlilik, emniyet ve güvenlik standartlarına sahip bulunan, kendi oto kontrolünü yapabilen güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statüdür.
Değerli okurlarımız; Bu hafta, yurt dışından bir eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesine girişi, gümrük beyannamelerinin doldurulması ve gümrük işlemlerin nasıl sonlandırılacağı ile ilgili yazımızı sizlere sunmuş bulunuyorum.
Yurt dışından gelen eşyalara ait taşıtlar, Türkiye Gümrük Bölgesine girdikleri andan itibaren gümrük gözetimine tabidir. Bunlar, yürürlükteki hükümlere uygun olarak, gümrük idareleri tarafından denetlenir.
Ancak, taşıtların Türkiye Gümrük Bölgesine varışından önce taşıma şekline göre, Gümrük Yönetmeliğinde belirtilen süreler içerinde, giriş gümrük idaresine özet beyan verilir.
Bu süreler, Denizyoluyla gelen eşyaya ait konteyner ile taşınan eşya için, hareket limanında eşyanın gemiye yüklenmesinden en az yirmi dört saat önce verilir.
Havayoluyla gelen eşyaya ait kısa mesafeli uçuşlarda en geç uçağın havalandığı ana kadar, uzun mesafeli uçuşlarda, Türkiye Gümrük Bölgesinde ilk havalimanına inilmesinden en az dört saat önce verilir.
Demiryolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az iki saat önce verilir.
Karayolu taşımacılığında, özet beyan giriş gümrük idaresine varılmasından en az bir saat önce verilir. Bunun mümkün olmaması halinde aracın giriş gümrük idaresine varışından itibaren bir saat içinde verilir.
(daha&helliip;)
Dış ticaretin en önemli duraklarından biri olan gümrüklerdeki uygulamalar hız, maliyet avantajı ve verimlilik sağlayacak yapıda olmalıdır. Bu durumun sağlanması gümrük faaliyetleri ile ilişki olan tüm paydaşları olumlu etkileyecektir. Gümrük faaliyetleri ile ilişki olan tüm paydaşlar aslında tüm kişi ve kurumlardır. Alıcılar, satıcılar, lojistik hizmet sağlayıcılar, gümrük müşavirlikleri, antrepolar ve tabi ki alınan veya satılan malın nihai tüketicileri…
Gümrük Yönetmeliği’nde ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nde yapılan değişiklikler, başta lojistik sektöründen olmak üzere birçok taraftan olumsuz tepkiler aldı. Bu tepkilerin ortak noktası ise yapılan değişikliklerin dış ticarete büyük zarar vereceğidir. Değişikliklerin dış ticareti daraltacağı yönünde çok önemli endişeler ortaya konulmuştur. Ayrıca, ithalat ve ihracat operasyonlarının değişikliklere bağlı olarak yavaşlayacağı ve şehir içi trafiğinin artması gibi dolaylı sonuçlarının olacağı da yapılan negatif eleştiriler arasında yerini almıştır.
(daha&helliip;)