Türkiye’de lojistiğin önemi gün geçtikçe daha fazla artıyor.
Şirketler, lojistik ihtiyaçlarına ve faaliyetlerine daha fazla önem vermeye başladı.
Yeni lojistik ve nakliye firmaları kuruluyor.
Mevcut lojistik ve nakliye firmaları, kendilerini geliştiriyor.
Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, başlangıç noktasından, tüketim noktasına kadar olan tedarik zinciri içindeki malların, hizmetlerinin ve bunlarla ilişkili bilginin, verimli, etkili ve etkin şekilde, ileri ve geri hareketinin ve depolanmasının, planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi sürecidir.
(daha&helliip;)
Yaklaşık 15 yıl önce lojistik ile ilgili profesyonel iş hayatımın ilk depo deneyimi sırasında depoda çalışan bir ağabey, bana “bu işe neden girdin? Depocuya kız mız vermezler” demişti.
Anneler, evlilik çağına gelen kızları için iyi ve önemli işi olan “doktor, mühendis . . .” hayal eder. Bu ağabey de, depoculuğun evlenmek isteyen kızların hayalini süsleyen bir meslek olmadığını düşünmüş olacak ki bana “depocuya kız vermezler” demiş olabilir miydi?
Geçen yılları düşündüm. Ağabey mi haklıydı? Yoksa, depocular, evlilik çağına gelen kızlar için “doktor, mühendis …” gibi iyi ve önemli iş haline gelmiş miydi?
(daha&helliip;)
Soğuk hava depoları; diğer depo yatırımlarına göre daha pahalı, daha yüksek katmadeğer yaratabilen, özellikle sebze-meyve ihracatının olmazsa olmazı, ön soğutma yoluyla hasat edilen ürünlerin raf ömrünü direkt etkilemesi yönüyle kayıpların önlendiği bir altyapı olmasına karşılık bu altyapı kapasitemizin yeri, ne amaçla kullanıldığı, hangi dönemlerde boş veya atıl olduğu, bölgede hasat edilecek meyve-sebze ile bölge depolama kapasitesiyle karşılaştırılması, yetersizliklere önlem alınması gibi planlama, konsalide etme gibi lojistiğin direkt faaliyet alanında olan konularda ciddi bilgi eksikliği vardır.
(daha&helliip;)
Lojistik sektörü içerisinde verilen hizmetler arasında maliyet ve operasyonel verimlilik adına süreç yönetiminin en önemli olduğu noktalardan birisi Depo Yönetimi. Taşımadan sonra en çok giderin yapıldığı ve yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu depo yönetiminde kurulum ve sonraki aşamalar da profesyonel bir yol izlenmediği takdirde zarara uğramamak içten bile değil. Yatırım yapmak için filonuzu genişletebilir, yönetim binanızı büyütebilirsiniz fakat yaptığınız depolar boş kaldığı ya da kapasitesinin altında dolduğu müddetçe zarar etmekten başka yolunuz yoktur.
Küçük ve orta ölçekli Lojistik firmaları ileriye yönelik yatırım yapma kararları aldığında en başta akıllara gelen yeni araç alımı gerçekleştirmek ve depo alanını arttırmak oluyor. Ama yapılan bu yatırımlar ileriye yönelik tahminlerden ve bazı bilimsel yöntemlerden yararlanılmadan gerçekleştiğinde yatırımın karlılığı beklenenden az ve verimi düşük oluyor. Büyük firmalarda ise durum bundan biraz daha farklı. Eğer yatırım için filo ve depo noktasında bir şeyler yapılacaksa öncesinde büyük bir fizibilite ve talep tahmin çalışması; ileriye yönelik olası riskler ve farklı planlar gözden geçirilerek yatırıma karar veriliyor. Bunların yanında Firma satın almaları ya da birleşmeleri, yabancı partnerler ile ortaklık gibi stratejilerde firmaların geleceğe yönelik büyüme hedefleri noktasında yaptıkları arasında sayılabilir.
(daha&helliip;)
Tedarik zincirinin anahtar yatırımı olan deponun “yeni bir depo yapılması veya mevcut bir deponun büyütülmesi” uygun olarak yapılması hayati bir karardır. Sonradan değiştirilemeyen veya ciddi maliyetlere sebep olacak bir depo yatırımının, yaşam konforunuzu ciddi biçimde etkileyeceğini ve rekabet avantajı sağlayamayacağını akıldan çıkartmamak gerekir.
Aşağıda, depo yapılması sürecinde, tedarik zincirinize değer katacak ve çalışma ortamınıza çözümler getirecek bazı temel stratejileri bulabilirsiniz.
Bir deponun yapılış amacı, yapılma ihtiyacı diğer bir depoya aynen benzemez. Her deponun ayrı bir özelliği olması nedeniyle bütün depolar farklıdır. Çevresel koşullar veya özel ihtiyaçlara göre değişen talepler nedeniyle, her girişimciye uyacak ve tüm depolarda uygulanabilecek teknikler, tavsiyeler, rehberler dikkate alınmalıdır.
(daha&helliip;)