Kravat, “Müşteri “ Kazanmaz.
Son yıllarda satış faaliyetlerimi yürütürken kravat takmamaya başladım. Bu durumun müşteri tarafında ki algısının nasıl olduğunu da bizzat müşteriye sorduğum sorular ile cevabını aldım. Görüştüğüm kişilerin unvanları değişkenlik gösterse de genel itibarıyla; şirket sahipleri, ceolar, müdürler, yöneticiler ve sorumlular şeklindeydi.
Sunumumu yapıp ayrılmadan önce onlara şu soruyu yönelttim;
“Bugün ki görüşmemize kravat takmadan geldim. Bu sizin için bir sorun teşkil etti mi?“
“İşimi önemsemediğim izlenimi yarattı mı?“
Sorduğum 50 kişiden 48’i bu soruya; Hayır, 2 kişi ise; Evet cevabı verdi.
Soruma “Hayır” cevabımı veren kişilerin baktığı asıl konu; Yetkinlikti…
Bir müşteri ziyaretine tabi ki pijama ile gidilmemeli. Uyumlu, şık bir giyim tarzı, ürün veya hizmet satışında göstereceğiniz yetkinlik müşteri karşında sizin öne geçirecek noktalar.
“Bugün yaptığınız şeyi değiştirmezseniz, yarınlarınızın tamamı düne benzeyecektir.”
Jim Rohn
Değişim kaçınılmaz. Satış ve Pazarlama faaliyetleri de dâhil…
Network
Yakın zamanda ve belki de şimdi; sıcak satış döneminin biteceğine inanıyorum. Covid-19 süreci ile birlikte bu durum daha da belirginleşti.
Son yıllarda, “Network” satışı getiren önemli bir unsur olarak kendini gösteriyor. Network bir satışçının sermayesidir. Doğru zamanda kullanıldığında birçok işin kapısını açar. Beşeri ilişkiler ve bu ilişkilerin doğru atılması iş geliştirme ve satışa odaklı hedeflere ulaşmada altın değerindir.
Satış ve Pazarlama Müdürü
Maalesef bu hata halen devam ediyor. Bir kişi aynı anda hem pazarlama hem de satış müdürü olamaz, olmamalı. Pazarlama, satışa konu olacak hizmet veya ürünü hazırlar, satış bu hizmet veya ürünün satışını yapar. Pazarlama; sektör analizi, hedef kitle, ihtiyaçları belirler buna göre çalışmalarını yapar. Satış, bu çalışmalar sonunda ortaya çıkan hizmet veya ürünü satar.
Şöyle bir unvanı görmüşlüğüm bile var; Satış Pazarlama Operasyon Yöneticisi. El insaf. Bir insan bu kadar unvan verilmez, bu kadar iş yüklenmez.
Halit KAYA