TÜRKAPDER, Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği’nin kısa adıdır.
Denizin çilesini kanıksamış, evi-işyeri gemi olan, sıla özlemini içlemiş, aile özlemini de yüreğinde duymaya alışmış, artık bay-bayan ayrımının kalmadığı “denizci” kimlikli insanların sivil toplum örgütü.
TÜRKAPDER, büyük çoğunluğu oniki ayın en çok bir ayında sılasında özlem giderebilen, onbir ayını denizle boğuşarak geçiren üyeleri yüzünden üyesine hasret bir Dernektir.
Ama üyelerinin Cumhurbaşkanı gibi denizlerde bayrağı temsil ettiği…
Onun için de adında “Türk” sözcüğü gururla yer almıştır!
Günümüz örgütlenme ve diyalog çağıdır. İnsanlar, işletmeler, dernekler, sendikalar hatta devletler; bir çatı altında toplanma, bir amaç ekseninde örgütlenme yoluna gitmektedirler.
Örgütlenmede çokluk hizmet ya da meslek birlikteliği gözetilir.
Hizmet birlikteliği, çokluk kamu yararı gözeten kuruluşlarda söz konusu olur. Kızılay, Türkiye Çevre ve Yeşillendirme Kurumu Derneği gibi…
Meslek birlikteliği ise özde aynı meslek sahibi olan kişi / kuruluşların bir çatı altında örgütlenmesini esas alır. Örgütlenmenin odağında aynı meslekten olma koşulu vardır.
Meslek birlikteliğini esas alan örgütlere meslek dernekleri örnek verilebilir. Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği gibi.
Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKAPDER), adı üzerinde uzakyol yeterliğine sahip gemi kaptanlarının üye olduğu meslek örgütüdür.
TÜRKAPDER, 1959 yılında Karaköy’deki Ada Han’da dünyaya geldi. Zeki İçsel / Kalpakoğlu, Süreyya Gürsü, İzzettin Gezer, Hüseyin Seyhun, Enver Tangör, Cevdet Dimağoğlu, Müfit Tanca, Fazıl İslam, Orhan Orsa, Kemal Gürdal, Şerif Karapınar adlı 11 gemi kaptanı bir araya gelerek bu meslek örgütüne bir anlamda can verdiler.
Kurucularına bakılırsa Denizyolları ve D.B.Deniz Nakliyatı TAŞ kaptanları bu sivil toplum örgütünün mimarları. En büyük destek de Derneğin kurucularından biri olan Şark Denizcilik Şirketi’nin sahibi, armatör ve Kaptan Orhan Orsa’dan gelmiş.
Bu köşenin yazarı da iki dönem bu Derneğin başkanlığını yaptı (29.05.1991-11.04.1992 ve 13.04.1992-04.04.1994). Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü’nün çatısı bu dönemde kuruldu.
Ulusal mevzuatımızdaki yerini almasında TÜRKAPDER’in yoğun gayretleri sayesinde!
Tüzüğün ilk taslağını da o dönem Dernek genel sekreteri sevgili kardeşim, meslektaşım Kapt. Ömür Öztaşkın hazırladı.
Bu yazıyı kaleme alırken sevgili Ömür’ün gayretleri fedakâr çalışmaları hep gözümün önünde duruyor.
Türk Boğazlarını bugünlere taşıyan mevzuat ürününün ilk mimarına yeri gelmişken selam olsun…
TÜRKAPDER, Türkiye’deki birçok dernek gibi, belki de derneklerin pek çoğu gibi, yaşama gayreti içinde olan bir sivil toplum örgütü.
Ne yazık ki, işlevleri belli-belirsiz derneklerle aynı potada…
Prof. Dr. Necmettin AKTEN