Bir süre önce sohbetlerimizden birisinde “Devletin cebinde akrep mi var” başlığını kullanarak, okurlarımızın ve görüştüğümüz birçok ihracatçı arkadaşımızın şikâyeti olan, destek ödemelerinin geç yapılmasını vurgulamıştık. Geçen hafta görüşme yaptığımız Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden, özellikle pazar araştırması destek ödemelerinin, neredeyse bir aya kadar indirilebildiğini öğrenmek bizleri çok mutlu etti. Ödeme sürelerindeki bu kısalmaları okurlarımızdan da duymak, olayın takipçisi olarak bizleri memnun edecektir.
Bir başka önem verdiğimiz konu da, devlet desteklerinin, bireysel olarak firmalara verilmesinin yanı sıra, 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) tebliği çerçevesinde işbirliği kuruluşu olarak tanımlanan kurum ve kuruluşlar aracılığı ile firmaların desteklenmesi. Kümelenme ve işbirliği kavramlarının öne çıkarıldığı bu desteği, işbirliği kuruluşu olarak tanımlanan kurum ve kuruluşlar kullanmaya başladılar ve aralarında bazıları açık ara öne çıkmış durumdalar.
Geçtiğimiz hafta, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Namık Ekinci ve ekibi ile bir araya gelerek, URGE desteğini kullanarak yaptıkları faaliyetleri konuştuk.
Sohbetimize ÇİB’nin bu faaliyetlerini konu olarak almamızın nedeni, iyi ve etkili bir çalışma ile ihracatçılarımızın bu destekten ne kadar yarar sağlayabildiklerini vurgulamak ve bu konuya eğilmemiş olan diğer işbirliği kuruluşlarının da bu destekten yararlanmak üzere dikkatlerini çekmek ve çalışmaya özendirmektir. Yıllardır bir araya geldiğimiz ve bazıları ile birlikte çalıştığımız ihracatçılarımızın, en önemli sorunlarından biri olan “İlişki kurmak” konusunda organize yaklaşımların, ne kadar önemli bir çözüm olduğunu belirtmek istiyoruz. Kuşkusuz bu organizasyonların profesyonelce, sektörün yapısı ve ihtiyacı gözetilerek ve ince detaylar düşünülerek yapılmış olması gerekir. Sayın Ekinci ve ekibi ile görüştükten sonra, en sevdiğimiz özdeyiş olan “Marifet iltifata tabidir” ifadesini yine tekrarlayarak, sohbetimize biraz da yapılanları katalım.
ÇİB, birliklerinin iştigal alanlarına giren ürünlerin küresel ticaret hareketlerini belirleyip, Türk ürünlerinin fazla bilinmediği ve giremediğimiz ancak ithalat miktarları cazip olan ülkeleri saptamış. Bu çalışmalar sonucunda ilk olarak 2011 Ekim ayı içerisinde, Güney Amerika ülkelerinden Şili, Peru ve Kolombiya’yı kapsayan “Yurtdışı pazarlama” gezisi düzenlemiş ve geziye ÇİB üyelerinden 33 kişi katılmış.
Heyetin gidişi öncesi, seyahat ve tanıtım organizasyonlarının yapılması için uzman bir ekip gönderilerek, ön hazırlıklar ve ön görüşmeler yapılmış. Toplantılarda kullanılacak olan yaka kartlarından, toplantılarda kullanılacak olan kırtasiye malzemelerine kadar varan ince detaylar önceden çalışılmış. Bu ülkelerde, sektörün önde gelen oyuncuları ile 400’den fazla ikili görüşmeler düzenlenmiş.
Bu tür organizasyonlarda görülen aksaklıkların olmaması için azami dikkati göstermişler. Bizim için katılımcıların yaptıkları yorumlar önem taşıyor. Devlet desteği ile yapılan organizasyonun masraflarının katılımcıya çok uygun maliyetlerle yansıtılması büyük memnuniyet yaratmış. Ön çalışmaların, görüşmecilere zemin hazırlayarak, müzakerelere detaylı bir biçimde hazırlanmalarını sağlamış olması da ayrı bir artı. Hepsinden önemlisi de bireysel çalışmalarla elde edilemeyecek kadar önemli bağlantıların, bu organizasyonla kurulabilmiş olması. Aynı çalışmalar geçtiğimiz günlerde Pakistan ve Bangladeş ülkeleri için yapılmış ve 23 kişilik bir heyetle pazarlama seyahatleri gerçekleşmiş. Aynı titiz çalışmalar bu seyahatler için de yapılmış ve olumlu sonuçlarla dönülmüş.
Sözün özü şu; devlet bir destek veriyor, destek kapsamına giren üretici birliği bu desteği kullanarak olumlu çalışmalara imza atıyor. Bu sohbete katılan diğer işbirliği kuruluşların da başarı hikâyelerini ve ihracatçılarımızın memnuniyetlerini duymak istiyoruz.
Şefik ERGÖNÜL