Sohbetimize katılan dostlarımız, ara sıra devletin ihracata vermeye çalıştığı desteklere değindiğimizi hatırlayacaklardır. İfade olarak “vermeye çalıştığı” şeklinde bir cümle kullandım ki bunu bilerek ve olayları vurgulamak için yaptım.
İhracata başladığımız ilk yıllardaki vergi iadesi çizelgelerinde bulunan ve ürüne göre değişiklik göstererek yüzde 45 seviyelerine varan destek programlarından bugüne, ihracata verilen destek köprülerinin altından epey su geçti. Bir sürü değişiklikler yapıldı ve yapılmaya da devam edilecek. İyileştirmeler yapılıyor, bürokrasi azaltılmaya ve suistimaller engellenmeye çalışılıyor. Amma velakin ödemelerdeki gecikmelerin önü bir türlü alınamıyor. Yanlış veya eksik dosya verilmesinin dışında, bürokratik çarkların yavaş işlemesi, dosya incelemesi yapanların yeterli sayıda olmayışı ve olanların da (haklı olarak) risk almamak için işi ince ayrıntılarına bakarak dosyaları değerlendirmesi işi ister istemez geciktiriyor. Anadolu sanayici ve tüccarları ile çeşitli vesilelerle yaptığımız sohbetlerde bize yöneltilen eleştiriler aşağı yukarı aynı ifadeler kullanılarak yapılıyor. “Beyefendi siz devlet desteklerini öyle güzel sunuyorsunuz ki duyanlar bunları ballı börek zannedecek. Biraz da bu destekler, başvurumuzdan ne kadar bir süre sonra elimize geçecek, ondan bahsedin” diyorlar.
(daha&helliip;)
Bir süre önce sohbetlerimizden birisinde “Devletin cebinde akrep mi var” başlığını kullanarak, okurlarımızın ve görüştüğümüz birçok ihracatçı arkadaşımızın şikâyeti olan, destek ödemelerinin geç yapılmasını vurgulamıştık. Geçen hafta görüşme yaptığımız Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden, özellikle pazar araştırması destek ödemelerinin, neredeyse bir aya kadar indirilebildiğini öğrenmek bizleri çok mutlu etti. Ödeme sürelerindeki bu kısalmaları okurlarımızdan da duymak, olayın takipçisi olarak bizleri memnun edecektir.
Bir başka önem verdiğimiz konu da, devlet desteklerinin, bireysel olarak firmalara verilmesinin yanı sıra, 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) tebliği çerçevesinde işbirliği kuruluşu olarak tanımlanan kurum ve kuruluşlar aracılığı ile firmaların desteklenmesi. Kümelenme ve işbirliği kavramlarının öne çıkarıldığı bu desteği, işbirliği kuruluşu olarak tanımlanan kurum ve kuruluşlar kullanmaya başladılar ve aralarında bazıları açık ara öne çıkmış durumdalar.
(daha&helliip;)