ABD Federal Yangın bürosu; her yıl ortalama rapor edilen 1.350 depo yangını olduğunu, bu yangınların %17 kadarının soğuk hava depolarında meydana geldiğini açıklıyor. Yangın sebeplerinin %80 kadarının elektrik arızası kaynaklı olduğu, elektrik arızalarının da genellikle soğutma sisteminde olduğu ifade edilmektedir.
Dünya genelinde soğuk hava depo yangınlarına bakışı değiştiren, bu alanın dokuz Eylül’ü olarak anılan 12/8 tarihinde Worcester yangınıdır. Bu olayda 8.500 m2’lik soğuk-donuk depo yanmış, 6 itfaiye görevlisi hayatını kaybetmiş ve 85 milyon dolar zarar oluşmuştur.Yangın sebebi depo dışında tutulan kullanılmış paletlerin yanması, bu palet yangının depo panellerine sıçramasıyla depo bir kaç saat gibi kısa bir sürede tamamen yanmıştır. Soğuk hava depo panellerinin yanabileceği göz ardı edilmişti.
2012 yılında Avrupa’da çok ciddi iki depo yangını meydana gelmiştir. İsviçre’de et ürünleri üretim merkezi elektrik sebepli yangınla kullanılamaz hale gelmiştir. İspanya’da meyve depolama ve paketleme tesisinde meydana gelen yangının sebebi de elektrik kaynaklıdır.
Geçtiğimiz günlerde meydana gelen Polat Tower yangını soğutma sisteminde çıkmış, binayı çevreleyen izolasyon malzemesi çok kısa sürede yanarak binayı sarmışsa da bina içindeki yangın önlemi nedeniyle bina içine yayılamamıştır.
Polat Tower soğutma sisteminde meydana gelen yangından ders çıkartmak gerektiğini, soğutma sisteminizi kontrol ettirmenizi, soğuk-donuk depolarınızda sprinkle sistemi kullanmanızı, çatı-tavan arası gibi alanlarınızı kontrol ettirmenizi öneririm.
Taner ATLATIRLAR