Frigorifik araçlarla dağıtım/nakliye yapanlar sıcak yaz günlerinde araçlarının soğutma sorunlarıyla uğraşırlarken sorunun sebebinin sistemlerinin yeterli olmamasından kaynaklanmış olabileceğini duyduklarında bu ihtimali yok sayıp başka nedenler aramaktadırlar. Oysa soğutma sistemini etkileyebilecek onlarca parametre vardır ve bu parametrelere göre soğutma sistemi ve soğutucu seçilmelidir.
İzolasyonlu araç kasaları ve onların soğutma sistemlerinin standartlarını belirleyen ve ATP konvansiyonuna esas teşkil eden standart DIN 8959’dur. Bu standart 1970 yılında uluslararası taşıma yapan sıcaklık kontrollü araçlar içinde kullanılmaya başlanarak ATP geçişi için temel oluşturmuştur.
1981 yılında DIN 8959, sektörün öncü şirketleri (Frigorifik kasa imalatçıları, soğutma ünitesi imalatçıları ve soğuk zincir lojistik servis sağlayıcıları) tarafından pratikte karşılaşılan olaylardan elde ettikleri tecrübeler eklenerek güncellenmiştir.
(daha&helliip;)
Atmosferin %78`ini oluşturan azot iki temel özelliğiyle, birçok endüstride yoğun olarak kullanılan bir gazdır. Azot, sıvı haldeyken oldukça soğuktur. Sıvı azot, birçok düşük ısı uygulamasının tercih edilen gazıdır. Sıvı azot endüstriyel anlamda ve büyük miktarlarda sıvılaştırılmış havadan destilasyon yoluyla üretilir. Ortam sıcaklığından uygun şekilde izole edilmesi durumunda, basınç uygulaması gerektirmeyen bir azot gazı kaynağı oluşturur.
Sıvılaştrılmış azotun kullanıldığı frigofrik nakliye, Dünya’da ve AB ülkelerinde yaygın kullanımı mevcuttur. Motorine karşı daha ucuz olması, çevreye zararının olmaması, çalışırken sessiz olması ve konvansiyonel soğutuculardan 300 kg daha hafif olması nedeniyle taşıma kapasitesine ve yakıt kullanımına pozitif etki sağlayan bu sistemin tedarikçisi “Nature Fridge” isimli firmadır. Bu soğutma sistemi; kamyon ve TIR larda çift rejimli soğutma da mümkündür.
(daha&helliip;)
ABD Federal Yangın bürosu; her yıl ortalama rapor edilen 1.350 depo yangını olduğunu, bu yangınların %17 kadarının soğuk hava depolarında meydana geldiğini açıklıyor. Yangın sebeplerinin %80 kadarının elektrik arızası kaynaklı olduğu, elektrik arızalarının da genellikle soğutma sisteminde olduğu ifade edilmektedir.
Dünya genelinde soğuk hava depo yangınlarına bakışı değiştiren, bu alanın dokuz Eylül’ü olarak anılan 12/8 tarihinde Worcester yangınıdır. Bu olayda 8.500 m2’lik soğuk-donuk depo yanmış, 6 itfaiye görevlisi hayatını kaybetmiş ve 85 milyon dolar zarar oluşmuştur.Yangın sebebi depo dışında tutulan kullanılmış paletlerin yanması, bu palet yangının depo panellerine sıçramasıyla depo bir kaç saat gibi kısa bir sürede tamamen yanmıştır. Soğuk hava depo panellerinin yanabileceği göz ardı edilmişti.
(daha&helliip;)
Soğuk hava depolarını işletenler de ve buralardan hizmet alanların da maliyetlerin azaltılması yönündeki baskısı, özellikle müşterilerden gelen baskılar her geçen gün artmaktadır.
Bu amaçla dünyada soğuk hava deposu işletmecileri maliyetlerini azalmak için pek çok alanda çaba sarf etmektedir. Enerji gideri bir soğuk hava deposunun en önemli faaliyet gideri olması nedeniyle enerji giderini azaltmak öncelikli hedef halindedir.
2010 IARW Productivity and Benchmarking raporuna göre; ABD ve Kanada bölgesinde 268 soğuk hava deposuna ait verileri kapsamaktadır, bu depoların enerji gideri; gelirin %8,7 ila %17,3 kadarını oluşturmaktadır. Bu değer ortalamada %11.6 dır.
(daha&helliip;)