Yaz Sıcakları Geliyor Soğuk Hava Depolarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
İklim ve toplum için uluslararası araştırma enstitüsü (IRI) 2013 yılı Nisan ve Eylül döneminin ülkemizde Ege Bölgesi – Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde mevsim normallerinin 5 santigrad derece üzerinde olacağını, dönemsel olarakta sıcak dönemin Ekim Ayı sonlarına kadar uzayacağını tahmin etmektedir.
Küresel ısınma sonuçları olarak değerlendirilebilecek bu duruma önceden hazırlıklı olmak gerektiğini anımsatmak isterim. Bu amaçla alınabilecek önlemlerden bazıları;
– Bina ve depolarınızın özellikle çatılarını “termal boyayla kaplatınız” bu uygulama %20 enerji tasarrufu sağlayacaktır.
(daha&helliip;)
Global Cold Chain Alliance (Dünya Soğuk Zincir Birliği) tarafından düzenlenen araştırmaya Türkiye’ye ait elde edebildiğim bilgileri aktardım. Bu çalışma sırasında desteğini gördüğüm Cantek ve Frigomekanik isimli soğuk hava deposu yapımcısı şirketlere teşekkür ederim. Bu araştırma sırasında kamudan hiçbir bilgi maalesef alınamamıştır. Bunun sebebi araştırma konusu ; soğuk hava depolarının yerleri, kapasiteleri, soğutma biçimleri ve ek olanaklarının (şoklama ,C/A ,M/A , antrepo, dağıtım, vb) kayıt altında olmayışıdır.
Bu çalışma sırasında gözlemlediğim; Tarım Bakanlığının verdiği desteklerle yapılan ve yapılmakta olan soğuk hava depoları ileride fayda yerine “atıl “ kalacak olmasıdır. Bu proje kapsamında yapılan depoların çok büyük kısmı 50-100 m2 lik soğuk hava depolarıdır. Her üretici “küçük olsun benim olsun” mantığıyla depo inşa ettirmektedir. Senede 3 ton “blueberry” hasat eden üretici 400 m2 soğuk hava deposu yaptırmış, hasat ağustos ayında olup saklama koşulları 2 ay raf ömrü sağlamaktadır. Yılın 9 ayı boş kalacak yüzlerce depo ve paketleme makinaları olan bir sisteme doğru gidiyoruz. Bazı üreticilerin tesislerine şok odaları yaptırmaları, paketleme makinaları almaları milli kaynakların ithalat yoluyla yurtdışına çıkmasına sebep olurken hemen hepsi atıl durumdadır. Özellikle karadeniz bölgesinde yapılan yatırımların konsalide edilmesi gerekir. Soğuk hava depolarında kullanılan malzemenin %80 ni ithal malzemedir.
(daha&helliip;)
ABD Federal Yangın bürosu; her yıl ortalama rapor edilen 1.350 depo yangını olduğunu, bu yangınların %17 kadarının soğuk hava depolarında meydana geldiğini açıklıyor. Yangın sebeplerinin %80 kadarının elektrik arızası kaynaklı olduğu, elektrik arızalarının da genellikle soğutma sisteminde olduğu ifade edilmektedir.
Dünya genelinde soğuk hava depo yangınlarına bakışı değiştiren, bu alanın dokuz Eylül’ü olarak anılan 12/8 tarihinde Worcester yangınıdır. Bu olayda 8.500 m2’lik soğuk-donuk depo yanmış, 6 itfaiye görevlisi hayatını kaybetmiş ve 85 milyon dolar zarar oluşmuştur.Yangın sebebi depo dışında tutulan kullanılmış paletlerin yanması, bu palet yangının depo panellerine sıçramasıyla depo bir kaç saat gibi kısa bir sürede tamamen yanmıştır. Soğuk hava depo panellerinin yanabileceği göz ardı edilmişti.
(daha&helliip;)
Lojistik sektörü içerisinde verilen hizmetler arasında maliyet ve operasyonel verimlilik adına süreç yönetiminin en önemli olduğu noktalardan birisi Depo Yönetimi. Taşımadan sonra en çok giderin yapıldığı ve yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu depo yönetiminde kurulum ve sonraki aşamalar da profesyonel bir yol izlenmediği takdirde zarara uğramamak içten bile değil. Yatırım yapmak için filonuzu genişletebilir, yönetim binanızı büyütebilirsiniz fakat yaptığınız depolar boş kaldığı ya da kapasitesinin altında dolduğu müddetçe zarar etmekten başka yolunuz yoktur.
Küçük ve orta ölçekli Lojistik firmaları ileriye yönelik yatırım yapma kararları aldığında en başta akıllara gelen yeni araç alımı gerçekleştirmek ve depo alanını arttırmak oluyor. Ama yapılan bu yatırımlar ileriye yönelik tahminlerden ve bazı bilimsel yöntemlerden yararlanılmadan gerçekleştiğinde yatırımın karlılığı beklenenden az ve verimi düşük oluyor. Büyük firmalarda ise durum bundan biraz daha farklı. Eğer yatırım için filo ve depo noktasında bir şeyler yapılacaksa öncesinde büyük bir fizibilite ve talep tahmin çalışması; ileriye yönelik olası riskler ve farklı planlar gözden geçirilerek yatırıma karar veriliyor. Bunların yanında Firma satın almaları ya da birleşmeleri, yabancı partnerler ile ortaklık gibi stratejilerde firmaların geleceğe yönelik büyüme hedefleri noktasında yaptıkları arasında sayılabilir.
(daha&helliip;)
Soğuk hava depolarını işletenler de ve buralardan hizmet alanların da maliyetlerin azaltılması yönündeki baskısı, özellikle müşterilerden gelen baskılar her geçen gün artmaktadır.
Bu amaçla dünyada soğuk hava deposu işletmecileri maliyetlerini azalmak için pek çok alanda çaba sarf etmektedir. Enerji gideri bir soğuk hava deposunun en önemli faaliyet gideri olması nedeniyle enerji giderini azaltmak öncelikli hedef halindedir.
2010 IARW Productivity and Benchmarking raporuna göre; ABD ve Kanada bölgesinde 268 soğuk hava deposuna ait verileri kapsamaktadır, bu depoların enerji gideri; gelirin %8,7 ila %17,3 kadarını oluşturmaktadır. Bu değer ortalamada %11.6 dır.
(daha&helliip;)