UND’nin internet sayfasında “Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ve “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” adında iki çalışma var. Birincisi çalışma 05.12.2012 ve ikincisi çalışma ise 02 Nisan 2013 tarihinden itibaren internet adresinde yayınlanmaya başlamış.
“Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ile nakliye ve lojistik sektörünün “kurumsallaşması” ve “rekabet edebilmesi” için nelerin yapılması gerektiğinin tespiti amaçlanıyor.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından kullanılan “Küresel Rekabetçilik Endeksi” esas alınarak hazırlanan “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” ile Türkiye’nin rekabet gücü temelinde, Lojistik sektörünün özeline inerek, sektörün rekabet gücünü ortaya koymak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber yaratılmasının hedeflendiği belirtiliyor.
Her iki çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum ve sonuçlarını büyük bir merak ile bekliyorum.
Öte yandan; çok önemli olan bu iki çalışmanın doğru doldurulabileceğine ve bunun sonucu olarak doğru çıkarımlar yapılabileceğine dair şüphelerim var. Her iki çalışmadaki soruların bazılarını anlayamadım!
“Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” sorularından birisi olan “Yazılı tedarik zinciri stratejilerimiz” sorusuna verilecek cevap (var, yok, bilmiyorum) ile nasıl bir çıkarıma gidilebilir? Bu ankette yer alan “Bilmiyorum” şıkkı, sanki şirket içinden her hangi bir kişi de cevaplasa da olur gibi bir izlenim bırakıyor. Soruların, şirket içinden her hangi bir kişi tarafından cevaplanması doğru ve anlamlı çıkarımlar verebilir mi? Şirketin sahibi veya karar verici bir kişinin “bilmiyorum” cevabı olabilir mi?
“Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” çalışması için Dünya Ekonomik Formu tarafından ülkelerin rekabet gücünü analiz etmek için kullanılan “Küresel Rekabetçilik Endeksi” yerine Dünya Bankası tarafından hazırlanan ve lojistik sektörünün rekabet gücü analizi için çok daha fazla yol gösterici olabileceğini düşündüğüm “Lojistik Performans İndeks” esas alınabilir miydi?
Soruların, şirket içinden her hangi bir kişi tarafından cevaplanması doğru ve anlamlı çıkarımlar verebilir mi?
Eğer mümkünse; sonuçlarının çok önemli olacağını düşündüğüm ve sektöre önemli bilgiler sağlayacak olan bu iki çalışmanın, şirket sahibi veya karar verici kişi tarafından yüz yüze doldurulması sağlanabilirse daha doğru ve anlamlı sonuçların alınabileceğini düşünüyorum.
Yüz yüze yapmak zor ve zahmetlidir (zaman, maliyet, kaynak vs) ancak yüz yüze yapıldığı takdirde, anketi cevaplama oranı artabilecek, anlaşılamayan bazı sorular açıklanabilecek ve anketi cevaplayan herkes, aynı sorudan aynı anlamı çıkarabilecektir.
Eğer direkt olarak ismen gönderilmediği takdirde nakliye ve lojistik sektöründeki firmaların sahipleri veya üst düzey yöneticileri, internette yayınlanan bu tür anketleri doldurmak için vakit ayırabilir mi?
Aksi takdirde, umarım yanılırım, bu anketlerin sonuçlarının güvenilirliği zarar görebilir. (NOT: Güvenilirlik, istatiski terim olarak kullanılmıştır)
Kurumsallaşma ve rekabet gücü gibi iki konuda önemli çalışmalar yapan ve sektöre ışık tutmaya çalışan başta UND olmak üzere bu çalışmada emeği geçen herkes teşekkür ederim. Bu iki çalışmanın mümkün olan en fazla sayıda kişi veya kurum tarafından doldurulması rica ederim.
NOT: Anketi hazırlayanlar umarım bana kızmaz ve gönül koymaz.
Oruç KAYA