Türkiye ekonomisinde 2014 yılında genel bir yavaşlama olmasına rağmen lojistik sektörü %10’luk bir büyüme oranı yakalamıştır. Ancak, 2014 yılı lojistik sektörü açısından zor bir yıl olmuştur. Türkiye’de ve Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede meydana gelen siyasi gelişmeler ve karışıklıklarla birlikte döviz kurundaki dalgalanmalar sektörün zor bir yıl geçirmesine sebep olmuştur. Özellikle Irak ve Suriye’de yaşanan durumlar karayolu taşımacılığında sorunların artmasına sebep olmuştur. İran ile yaşanan geçiş ücreti anlaşmazlığı da önemli bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Yaşanan kriz dolayısıyla sektör temsilcileri alternatif güzergah belirlemişlerdir. Gürcistan-Azerbaycan hattı bu noktada alternatif güzergah olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bakü’den direk olarak Türkmenistan’a Ro-Ro hattı kurulması gündeme gelmiştir ve bununla ilgili ciddi girişimler başlamıştır. Yaşanan önemli sorunlardan birisi de ithalattaki düşüşün yurtdışı taşımalarında oluşturduğu gidiş dönüş dengesizliğidir. Bir diğer sorun ise fiyat odaklı rekabet ortamıdır. Hizmet kalitesinin gereken önemi görmediği bir ortamda fiyat odaklı rekabet ortamı sektör temsilcilerini zor durumda bırakmıştır.
(daha&helliip;)
UND’nin internet sayfasında “Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ve “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” adında iki çalışma var. Birincisi çalışma 05.12.2012 ve ikincisi çalışma ise 02 Nisan 2013 tarihinden itibaren internet adresinde yayınlanmaya başlamış.
“Kurumsallaşma ve Rekabet Gücünü Arttırma Desteği Projesi Anketi” ile nakliye ve lojistik sektörünün “kurumsallaşması” ve “rekabet edebilmesi” için nelerin yapılması gerektiğinin tespiti amaçlanıyor.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından kullanılan “Küresel Rekabetçilik Endeksi” esas alınarak hazırlanan “Türkiye Lojistik Sektörünün Rekabet Gücü Analizi Araştırması” ile Türkiye’nin rekabet gücü temelinde, Lojistik sektörünün özeline inerek, sektörün rekabet gücünü ortaya koymak ve karar alıcılara yol gösterici bir rehber yaratılmasının hedeflendiği belirtiliyor.
Her iki çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum ve sonuçlarını büyük bir merak ile bekliyorum.
(daha&helliip;)
Rakamlarla Türkiye Lojistik Sektörü
Türkiye lojistik sektörünün büyüklüğünün tespiti için birçok parametrenin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Yıllara göre gerçekleşen GSYİH değerlerinin hangi sektörler tarafından sağlanmış olduğu, ülkelerin lojistik operasyonları hangi alanlarda yoğunlaştırması gerektiği konusunda yön göstermektedir.
Türkiye genelinde sağlanan GSYİH’nın önemli kısmı İmalat Sanayi tabanlı ürün ve hizmetlerden elde edilen kazançlardır. Tablo 1’den görüleceği üzere 2009 yılı GSYİH değerlerinde Ulaştırma, Depolama ve Haberleşme alt sektörü toplam GSYİH değerinin % 13’lük bölümünü oluşturarak önemli bir stratejik sektör olduğunu ispatlamıştır. Bunun yanı sıra, %15’lik payı ile imalat sanayi GSYİH değerinin lokomotifi olmayı sürdürmektedir. (daha&helliip;)