Lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş olduğu hizmetler daha karmaşık ve daha kapsamlı hale gelmiştir. Birçok lojistik hizmetin tek çatı altında toplanması, işlemlerin tek elden yürütülmesi, hizmet alıcıların idari iş yüklerinin azaltılması ve kendi işlerine odaklanmalarının sağlanması gibi amaçları gerçekleştirmek üzere faaliyetlerini yürüten lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş oldukları hizmetlerin müşterilerine değer yaratması gerekmektedir. Hizmetlerin kapsamının genişlemesi, daha karmaşık hale gelmesi yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Bu durum, sektörde faaliyet gösteren firmaların yaratıcı çözümlerle müşterilerine hizmet sunmaları ile sonuçlanmakta ve lojistik operasyonlarda dış kaynak kullanımını artırarak sektörün büyümesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Hizmet kapsamının genişlemesi ve karmaşıklaşması tabi ki riskleri de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, risklerin nerede olduğunun, bunlardan korunmak için neler yapılması gerektiğinin tespiti ve bunların uygulanması faaliyetlerin sürekliliği açısından kritik önem arz etmektedir.
Birçok ülkede taşıma işleri komisyoncuları/forwarderlar(TİK), müşterileri ile yaptıkları hizmet sözleşmelerinin temelini “Standart Ticaret Koşulları” ve ilişkili mevzuat ile oluşturmaktadırlar. Taşıma işleri komisyoncuları hiçbir durumda bu koşulları göz ardı etmemelidir. Bununla birlikte, bu ifade şartların genişletilmeyeceği anlamına gelmemelidir. Müşterilerden gelen talepler, rekabet ortamı bu şartların genişletilmesi ihtiyacını doğurabilir. Bu durumda yapılması gereken mutlaka sorumluluk sigortası brokerine ve sigortacına danışmak ve onay almaktır. Sigortacı/broker, sahip olduğu bilgi ve tecrübe ile sözleşmede yapılmak istenen genişletmeyi yorumlayacak; mevcut sigorta kapsamında değerlendirecek ve ihtiyaç duyulması halinde teminat kapsamına alacaktır. Aksi durumda, oluşabilecek olan herhangi hasara istinaden talep edilebilecek tazminat talepleri sigorta korumasında olmayacağından, firmanın operasyonlarını sekteye uğratabilecektir.
Potansiyel bir müşteri sıklıkla geleneksel taşıma işleri faaliyetlerinden daha geniş bir hizmet talebinde bulunabilir. Ayrıca, “Standart Ticaret Koşulları”nın sözleşme ile ilişkili olmadığı iddiasında da bulunabilir. Böyle bir durumda, sözleşme sunulacak olan hizmetlerin maddi karşılığının olup olmamasından bağımsız olarak belirlenmiş şartlara tabi olduğunu ifade eden bir madde içermelidir. Taşıma işleri komisyoncusu bir hizmet sağlayıcısı olduğu için herhangi bir olumsuz durumda “Standart Ticaret Koşulları”nın öncelikli olarak geçerli olacağı unutulmamalıdır. Müşterilerin talepleri genellikle içerik ve performans şartlarını belirlemek üzere olacaktır. Çoğu durumda “Standart Ticaret Koşulları” müşteriler tarafından talep edilen içerik ve performans şartlarını içerecektir. İçermediği durumda ya da genişletme talep edilmesi durumunda; bu şartlar ayrıca ele alınmalı, sigortacı/broker görüş ve onayı talep edilmeli ve gerekirse hukukçu görüşü alınmalı ve bunlara göre değerlendirme yapılmalıdır.
Daha önce tecrübe edilmeyen, hizmet kapsamı dışında ama yapılabilecek bir müşteri talebi ile karşı karşıya kalındığında; işin kabul edilip edilmemesi ile ilgili olarak bir değerlendirme yapılması gerekmektedir. Müşterinin ihtiyaçlarının giderilebilmesi ve bunun önceden belirlenmiş performans kriterlerinin sağlanarak yapılabilmesi için bu değerlendirmenin yeterli bir süre içinde yapılması önemlidir. Bu aşamada acele edilmemeli, rekabet ortamının baskısı altında sonradan büyük sorunlara yol açacak sorumluluk sınırlarını aşan işlere girilmemelidir. Değerlendirme süreci yeterli zamanı ayırarak yapılmalıdır. İşin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için gerekli kaynağın varlığından emin olunmalı, operayonel, finansal riskler tespit edilmeli, bu risklerin kabul edilip edilemeyeceğine karar verilmeli, olası risklere karşı nasıl bir koruma programı oluşturulacağı belirlenmelidir. Bu süreçte mutlaka sigortacı/broker görüş ve onayı talep edilmeli ve hukukçu görüşü alınmalıdır. Bu, taşıma işleri komisyoncusunun profesyonel bir iş kabul sürecinin olduğunun ifade edilmesine de destek olacaktır.
Taşıma işleri komisyoncularının sorumluluk sigortalarının olması önem arz etmektedir. Bu sigortanın “Standart Ticaret Koşulları”nda ve ilişkili mevzuatta belirlenmiş asgari sorumlulukları teminat altına almış olması gerekmektedir. Ödenecek olan primin başlıca belirleyici faktörleri ciro, taşıma yapılan bölgeler, taşınan emtea cinsleri, taşıma modları, sunulan diğer hizmetler ve ödenmiş tazminat talep bilgileridir. Yanlışlıkla veya atlamayla ek riskler kabul edip bunları sigortacıya/brokere haber vermemek kolaydır. Bunu yapamamak sigorta kapsamında olmayan risklerin kabul edilmesine sebep olacaktır. Yeni iş alım sürecinde, böyle bir duruma mahal vermemek için her zaman sorumluluk sigortacısı/brokerine bilgi vermek uygun olacaktır.
Taşıma işleri komisyoncularının iş kabul değerlendirmesi ve lojistik hizmet sözleşmelerinin yapılması sürecinde; kabul edilen risklerin tespit edilmesi ve buna göre gerekli korunma tedbirlerinin alınmasının önemi büyüktür. Ayrıca, sözleşmelerin içerik ve performans kriterlerinin tabi olunan “Standart Ticaret Koşulları”na ve ilişkili mevzuata uygun olması, “Standart Ticaret Koşulları”nda ve ilişkili mevzuatta belirlenmiş asgari sorumlulukları teminat altına alan sorumluluk sigortasının olması, müşteriler tarafından talep edilen genişletmelerin dikkatle ele alınması, sorumluluk sigortacısı/brokerine bilgi verilmesi ve teminat kapsamına alınmasının sağlanması firmanın sürekliliği açısından hayati önem arz etmektedir.