Lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş olduğu hizmetler daha karmaşık ve daha kapsamlı hale gelmiştir. Birçok lojistik hizmetin tek çatı altında toplanması, işlemlerin tek elden yürütülmesi, hizmet alıcıların idari iş yüklerinin azaltılması ve kendi işlerine odaklanmalarının sağlanması gibi amaçları gerçekleştirmek üzere faaliyetlerini yürüten lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş oldukları hizmetlerin müşterilerine değer yaratması gerekmektedir. Hizmetlerin kapsamının genişlemesi, daha karmaşık hale gelmesi yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Bu durum, sektörde faaliyet gösteren firmaların yaratıcı çözümlerle müşterilerine hizmet sunmaları ile sonuçlanmakta ve lojistik operasyonlarda dış kaynak kullanımını artırarak sektörün büyümesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Hizmet kapsamının genişlemesi ve karmaşıklaşması tabi ki riskleri de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, risklerin nerede olduğunun, bunlardan korunmak için neler yapılması gerektiğinin tespiti ve bunların uygulanması faaliyetlerin sürekliliği açısından kritik önem arz etmektedir.
(daha&helliip;)
Freight Forwarder yüklerin bir noktadan diğerine kara, hava, deniz, tren veya bunların birleşik kullanımı yoluyla sevk edilmesini organize eden lojistik hizmet sağlayıcısıdır. Bir forwarder aracılığı ile taşıma yaptırılmasının en önemli avantajı, forwarderın taşıma ile ilgili operasyonel ve yasal tecrübesinden faydalanılmasıdır. Forwarder gümrük süreçleri ile ilgili olarak uzmandır. Ayrıca, yükün taşınmasıyla ilgili olarak gerekli olan diğer süreçlere hakimdir ve maliyetin yük sahibi için en uygun şekilde oluşturulmasını sağlar.
Forwarder müşterisi olan yük sahiplerine bir çok konuda yardımcı olan uzman aracıdır. Yapmış olduğu faaliyetlerden bazıları şu şekildedir:
• Paketleme ve etiketleme ile ilgili olarak taşımanın yapıldığı ülkelere göre danışmanlık hizmeti vermek
• Taşınan yükler ile ilgili olarak tecrübelerine istinaden sigorta teminatı ve limitleri ile ilgili bilgilendirme yapmak ve sigortalama yapmak
• Müşterileri ihtiyaçlarına yönelik depolama ve dağıtım ayarlama ve organizasyonu yapmak
• Konsodilasyon
• Acil durumlarda alternatif taşıma modelleri bulmak
• Müşterilerinin hasar süreçlerine yardımcı ve destek olmak
(daha&helliip;)
Bir önceki yazımda lojistik sektörü içerisinde yer alan firmalardan genel olarak bahsetmiştim. Şimdi sıra bu yazımda bahsettiğim aktörleri açıklamak olacak. İlk olarak günümüzde sayıları gittikçe artan forwarderları açıklamak istiyorum. Eğer önceki yazılarıma dikkat ettiyseniz görmüşsünüzdür ki tanım yapmayı çok seven biri değilim. Bu sebeple forwarderın tanımı yerine ne yaptığını anlatmak istiyorum ki sanırım bu oldukça yeterli olacaktır.
Türk Ticaret kanununda taşıma işleri komisyoncu olarak geçen bu şirketler genel anlamda yükü olanla yük taşıyan arasında bir nevi aracılık yapan ve gerekli operasyonun her aşamasında yetkinliğini kullanan firmalardır. Tabi bu oldukça kaba bir tanım. Daha özele durumu indirgediğimizde bu firmalar ne yapar, yetkinlikleri nedir, nasıl freigt forwarder olunur gibi soruların cevaplarını yazımın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.
(daha&helliip;)