Lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş olduğu hizmetler daha karmaşık ve daha kapsamlı hale gelmiştir. Birçok lojistik hizmetin tek çatı altında toplanması, işlemlerin tek elden yürütülmesi, hizmet alıcıların idari iş yüklerinin azaltılması ve kendi işlerine odaklanmalarının sağlanması gibi amaçları gerçekleştirmek üzere faaliyetlerini yürüten lojistik hizmet sağlayıcıların sunmuş oldukları hizmetlerin müşterilerine değer yaratması gerekmektedir. Hizmetlerin kapsamının genişlemesi, daha karmaşık hale gelmesi yaratıcı çözümlere ihtiyaç duyulmasına sebep olmaktadır. Bu durum, sektörde faaliyet gösteren firmaların yaratıcı çözümlerle müşterilerine hizmet sunmaları ile sonuçlanmakta ve lojistik operasyonlarda dış kaynak kullanımını artırarak sektörün büyümesine önemli bir katkı sağlamaktadır. Hizmet kapsamının genişlemesi ve karmaşıklaşması tabi ki riskleri de beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla, risklerin nerede olduğunun, bunlardan korunmak için neler yapılması gerektiğinin tespiti ve bunların uygulanması faaliyetlerin sürekliliği açısından kritik önem arz etmektedir.
(daha&helliip;)
Lojistik sektörü birden fazla iş sürecinin işletildiği, yönetildiği, kontrolünün sağlandığı ve sonuçlandığı bir sektördür. Bir lojistik süreçte müşteri memnuniyetini sağlamak adına, birden fazla süreci iyi yönetmek ve bu süreçlerin doğru işlediğine dair devamlı kontroller yapmak gerekir.
Lojistik hizmet vermek adına anlaştığınız bir firmanın, eğer tüm iş aksiyonunu siz organize edecekseniz koordinasyonunuzun da o ölçüde düzgün çalışmasına dikkat etmeniz gerekir.
Örnek; X firması: Depolama, katma değerli işlemler, sipariş toplama ve ürünün sevki noktasında bir lojistik şirketi ile anlaşıyor. Ürünler depolanıyor, elleçleniyor ve alıcı müşteriye sevki için siparişleri toplanıp, sevk irsaliyesi de düzenlenerek alıcıya gönderiliyor. Alıcı ürünü aldığında şunu fark ediyor; “Eksik veya yanlış ürün gelmiş”
Freight Forwarder yüklerin bir noktadan diğerine kara, hava, deniz, tren veya bunların birleşik kullanımı yoluyla sevk edilmesini organize eden lojistik hizmet sağlayıcısıdır. Bir forwarder aracılığı ile taşıma yaptırılmasının en önemli avantajı, forwarderın taşıma ile ilgili operasyonel ve yasal tecrübesinden faydalanılmasıdır. Forwarder gümrük süreçleri ile ilgili olarak uzmandır. Ayrıca, yükün taşınmasıyla ilgili olarak gerekli olan diğer süreçlere hakimdir ve maliyetin yük sahibi için en uygun şekilde oluşturulmasını sağlar.
Forwarder müşterisi olan yük sahiplerine bir çok konuda yardımcı olan uzman aracıdır. Yapmış olduğu faaliyetlerden bazıları şu şekildedir:
• Paketleme ve etiketleme ile ilgili olarak taşımanın yapıldığı ülkelere göre danışmanlık hizmeti vermek
• Taşınan yükler ile ilgili olarak tecrübelerine istinaden sigorta teminatı ve limitleri ile ilgili bilgilendirme yapmak ve sigortalama yapmak
• Müşterileri ihtiyaçlarına yönelik depolama ve dağıtım ayarlama ve organizasyonu yapmak
• Konsodilasyon
• Acil durumlarda alternatif taşıma modelleri bulmak
• Müşterilerinin hasar süreçlerine yardımcı ve destek olmak
(daha&helliip;)
Yaşayan her canlı tüketmek zorundadır. Tüketim, bir taraftan üretimin temelidir. Üretim ve tüketim de lojistiği ortaya çıkartmaktadır. Üretim ile tüketimin farklı lokasyonlarda olması taşımayı zorunlu hale getirmektedir. Tüketimin mevsimsel olması, zaman içinde farklılık göstermesi, buna karşılık üretimin sürekli ve aynı seviyede yapılması arz ve talep dengesizliği yaratır ki; bu farkın yarattığı sorunları depolama ile çözeriz.
Tüketiyoruz ve tüketimimizin ilk sırasında gıda maddeleri gelmekte. Türkiye’de gıda pazarının yıllık 200 Milyar TL olduğu tahmin edilmektedir. Bu tutar evlerimizde tükettiğimiz ürünlerin ve evlerimizin dışında dolaylı olarak tükettiğimiz malzemelerin toplamıdır. Evlerimizin dışında tükettiğimiz malzemeler ise yemek yediğimiz restoranlarda, işyerimizde servis edilen yemeklerde, okullarda satılan ürünlerde, tatillerde kaldığımız güzel, açık büfeli otel yemeklerinde, pastahanelerde, kafelerde satın aldığımız gıda maddeleridir. Bunları ticari tanımına “ Ev Dışı Tüketim Malzemeleri “ adı veriyoruz. Bunların içine kısmen temizlik malzemeleri, kağıt, sarf malzemeleri de katılsa da ağırlıklı olarak gıda ürünlerinden söz etmekteyiz.
(daha&helliip;)