Incoterms “International Commercial Terms” cümlesinin kısaltılmış halidir. Türkçe olaraksa kısaca “teslim şekilleri” diyebiliriz. Incoterms, gelişen ve değişen sisteme uyarlanmak için dönem dönem “Milletlerarası Ticaret Odası” tarafından hazırlanmakta ve yayınlanmaktadır. Daha önce çok kez değiştirilen Incoterms şartları son halini Incoterms 2010 olarak almıştır. Bu makalemizde Incoterms 2010’da yapılan değişiklikleri ve yenilikleri inceleyelim.
İlk olarak kafamıza 13 teslim şekli olarak yerleşen Incoterms 2000’i unutalım. Çünkü Incoterms 2010’da 13 teslim şekli 11’e indirilmiştir. Bu durumda DDU, DES, DEQ ve DAF teslim şekilleri kaldırılmış onların yerine DAT ve DAP teslim şekilleri getirilmiştir.
Teslim Şekillerinin Açılımları ve Türkçe Anlamları
Incoterms 2000’den aktarılanlar;
EXW-Ex Works – Fabrikada Teslim
FCA-Free Carrier – Taşıma Vasıtasının Yanında Teslim
CPT-Carriage Paid To – Navlun Ödenmiş
CIP-Carriage and Insured Paid To – Navlun ve Sigorta Ödenmiş
DDP-Delivered Duty Paid – Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak
Incoterms 2000’den aktarılan sadece deniz ve iç su yolu taşımalarında kullanılan teslim şekilleri;
FAS-Free Alongside Ship – Geminin Yanında Teslim
FOB-Free On Board – Gemiye Yükleyerek Teslim
CFR-Cost and Freight – Mal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak
CIF-Cost, Insurance and Freight – Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Olarak
Incoterms 2010’a yeni eklenen teslim şekilleri;
DAT-Delivered At Terminal – Terminalde Teslim
DAP-Delivered At Place – Belirtilen Noktada Teslim
Incoterms 2010 “01 Ocak 2011” tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen halen aklımız Incoterms 2000 kurallarına asılı kalmaktadır. Bazı üniversite ders kitapları da güncelleme yapmayıp Incoterms 2000’i öğrencilere öğretmektedir. En azından eklenen iki yeni teslim şeklini aklımıza kazımalı, çıkartılan dört teslim şeklini de iyi öğrenmeliyiz.
Incoterms 2010 Sigorta Kapsamı
CIF ve CIP şartları satıcının malları sigortalamasını öngörmektedir. Malların taşınması esnasında alıcının karşılaşacağı zarara karşılık satıcının sigorta yapması gerekmektedir.
Yılmaz SANLI