Tehlikeli madde taşımacılığında son durum nedir diye sorduğumuzda, “Artık her şey çok güzel olacak” demeliyiz. Bunu neden bu şekilde dile getiriyorum? Çünkü en azından tehlikeli madde taşımacılığının çeşitli modlarında yer alan çok değerli dernek ve sektör temsilcilerinin neler yaptığını çok iyi biliyor ve gözlemliyorum. Buna en yakın örnek; benim de katıldığım Türkiye’ de çözüm önerilerinin ele alındığı en son tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili toplantı. Sektörün önemli derneklerinin çok değerli temsilcilerinin hepsi oradaydı.
Peki, neler konuşuldu bu toplantıda? Neler konuşulduğuna geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki; tehlikeli madde taşımacılığı denilince ülkemizde ilk akla gelen, son dönemde üzerinde çokça durulmasının da önemli bir neden olduğu ADR. Hâlbuki tehlikeli madde taşımacılığı tabi ki sadece ADR’ den ibaret değil. ADR sadece bu taşımacılığın karayolu boyutu. Nasıl taşımacılık kendi arasında modlara ayrılıyor ise; tehlikeli madde taşımacılığının da her bir mod için geçerli ayrı kuralları mevcut. ADR dışında denizyolu için IMDG, havayolu için DGR, demiryolu için RID, kanal taşımacılığı için ise ADNR çok önemli konvansiyonlar. Ve maalesef; her ne kadar ADR kurallarının uygulanması için bir şeyler yapılmaya çalışılması, geç kalınmış fakat tabi ki olumlu bir gelişme ise; diğer modlarda uygulanması gereken kurallara yönelik bir gelişme olmaması da bir o kadar düşündürücü.
Toplantıya geri dönecek olursak… Konuşulan konuların asıl hedefi, genel olarak tehlikeli madde taşımacılığında özel olarak karayolu tehlikeli madde taşımacılığında, ülkemizde uygulanması gereken kuralların nasıl ivedilikle aktif hale getirileceğine ilişkin bir yol haritasının çıkartılmasına yönelik idi. Bu yol haritasının oluşturulmasına yönelik gerekli noktalardan birisi ise; hiç şüphesiz çok çeşitli teknik ayrıntıları içerisinde barındıran tehlikeli madde taşımacığı ile ilgili olarak bu konudaki uzmanların bakanlığa yardımcı olmaları, yol göstermeleri. Ancak bu şekilde, adımlar somutlaşacak ve hızlanacaktır. Bu kadar spesifik bir konuda zaten az sayıda olan uzmanlar olarak bizler, bir yol haritası belirlemeli ve nerede ne yapılması gerektiği ile ilgili kamuyu bilgilendirmeliyiz ki bakanlıkta tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili önünü daha rahat görebilsin.
Daha önce de dile getirdiğim gibi tehlikeli madde taşımacılığında sorunlar ve eksikler ancak karşılıklı işbirliği ile sağlanacaktır. Bu konu ile ilgilenen, kafa yoran herkes bilgi ve düşüncelerini bu gibi birlikteliklerle ortaya koymalıdırlar ki, ülke olarak çok geç kaldığımız ADR konusunda bir düzlüğe çıkalım…
Ümit Seçkin
Yorumlar
Atakan YORULMAZ
Lojistik sektörünün sizler gibi ileri görüşlü işini severek yapan liderlere kesinlikle ihtiyacı var Ümit hocam sektörü sevdiren nadir eğitimcilerdensiniz saygılar.