Özet: lojistik nedir, lojistik içerik olarak hangi fonksiyonları kapsamaktadır, tedarik zinciri içindeki önemi nedir?
Görüldüğü üzere lojistik kavramı, işletme bilimi içinde yer alan ve organizasyonel anlamda tüm gelişmelerden doğrudan etkilenen bir bilim olarak aslında üzerinde durulması gereken ve oldukça geniş çaplı bir konudur. Hal böyle iken, ülkemizde lojistik denince akla gelen ilk ve tek şey çoğu kez “kamyon taşımacılığı” olmaktadır. İşte yazımızın da içeriğini oluşturan karmaşa da tam bu noktada kendini göstermektedir. Genel olarak sektörde bilinen ismi ile TIR taşımacılığı ki; bu konuda da ayrı bir yanliş yapılmaktadır; kullanıldığının aksine lojistik kavramını oluşturan fonksiyonların yalnız birini oluşturan, taşımacılık fonksiyonu içerisinde yer alan karayolu taşımacılığının bir parçası konumundadır. Yani kısaca ifade etmek gerekirse, kamyon taşımacılığını da kapsayan taşımacılık fonksiyonu lojistik fonksiyonların sadece biridir ve lojistiği sadece kamyon veya TIR taşımacılığı olarak görmek çok büyük bir yanlıştır.
Peki lojistik tam olarak hangi kavramları barındırmaktadır, ifade ettiği fonksiyonlar nelerdir? Yukarıda da bahsettiğimiz üzere en bilinen fonksiyonu taşımacılık olan lojistiğin diğer fonksiyonları; müşteri hizmetleri standartları, ulaştırma ve trafik yönetimi, envanter yönetimi, sipariş yönetimi, depolama, talep tahmini, dokümantasyon, tedarik / satın alma, ambalajlama, elleçleme, bilgi yönetimi, yedek parça destek, depo yeri seçimi, geri dönen mal lojistiği, atık yönetimi dir.
Sonuç olarak lojistik ile ilgilenen herkesin işlerini daha profesyonel anlamda yaptıklarını göstermek açısından bu konulara gereken önemi vermeleri kendilerinin yararına olacaktır. Bu fark yaratmaktır ve müşteriler her zaman bu farkı anlayacaklardır. Lojistiği bir bütün olarak ele alarak işe başlayalım, fark yaralım…
Ümit Seçkin