Son zamanlarda “Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Nedir? Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Ne İşe Yarar? Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır? Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesini Kimler Almalı?” gibi birçok soru ile karşılaşıyoruz? Özellikle tehlikeli madde üreten, tehlikeli madde alan ve tehlikeli madde taşımacılığı hizmeti veren ve hizmet alan şirketleri yakından ilgilendiren bir konuyu sizlere aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle kısa bir tehlikeli madde nedir ona bakalım. “ADR’ye göre Tehlikeli mallar; doğaları, özellikleri, durumları itibarıyla taşıma işlemi bağlantılı olarak; genel güvenliği ve düzeni, toplumu, hayat kaynaklarını, hayvanları ve bitkileri tehlikeye düşürebilecek olan ADR’ye göre taşınması yasak olan veya bu anlaşmada yazılı şartlara uygun olarak taşınmasına müsaade edilen maddeler ve nesnelerdir.”
Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmeliğine göre 6. Madde de belirtilen “Yetki Belgesi Sahibi Olma Zorunluluğu” içerisinde belirtilen;
Bu Yönetmelik ve ADR’ye göre tehlikeli maddelerin karayoluyla taşımacılığı alanında faaliyet gösteren; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecileri, bu faaliyet alanlarından biri veya birden fazlası için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına başvurarak Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almaları zorunludur. Faaliyet Belgesinin düzenlenmesine ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir. (Bakınız Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönergesi)
• Yukarıda bahsi geçen taraflardan biri ile faaliyet gösterip tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler için yıllık 50 (elli) ton sınırı bulunmaktadır. 50 (elli) ton ve üzeri işlem yapan dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecileri TMFB almak zorundadırlar.
50 ton sınırı hangi sınıfları kapsamaktadır?
Aşağıdaki sınıflarda 50 ton ve üzeri herhangi bir işlem yapıyorsanız TMFB almak zorundasınız.
Sınıf 2 (Gazlar, Yanıcı Gazlar, Yanıcı Olmayan, Zehirli Olmayan Gazlar, Zehirli Gazlar)
Sınıf 3 (Yanıcı Sıvılar)
Sınıf 4.1 (Yanıcı Katılar, Kendiliğinden Tepkimeye Giren Maddeler ve Duyarlılığı Azaltılmış Katı Patlayıcılar)
Sınıf 4.2 (Kendiliğinden Yanmaya Yatkın Maddeler)
Sınıf 4.3 (Su ile Temas Ettiğinde Yanıcı Gazlar Açığa Çıkaran Maddeler)
Sınıf 5.1 (Yükseltgen (Oksitleyici) Maddeler)
Sınıf 5.2 (Organik Peroksitler)
Sınıf 8 (Aşındırıcı Maddeler)
Sınıf 9 (Muhtelif Tehlikeli Maddeler ve Nesneler)
Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 maddelerinde herhangi bir alt sınır var mıdır?
Bu sınıflara giren tehlikeli maddeler için herhangi bir alt sınır uygulaması yoktur. 1 kilogram olması durumunda bile TMFB alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Sınıf 1 (Patlayıcı Maddeler ve Nesneler), Sınıf 6 (6.1 Zehirli Maddeler, 6.2 Bulaşıcı Maddeler) ve Sınıf 7 (Radyoaktif Maddeler) kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmeler, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadırlar.
TMFB alırsanız zorunluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz. Aksi halde cezai işleme maruz kalabilirsiniz.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almadan faaliyet bulunursam cezai işlem ne olur?
* Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almadan faaliyette bulunan işletmelere 1206 TL ceza kesilecektir.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Ücreti nedir?
TMFB ücreti 2017 yılı için 602 TL‘dir.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi 5 yıl için düzenlenir. Firma 5. yılın sonunda faaliyetine devam ediyorsa belgesini yenilemelidir.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgemi Kaybettim, Adres Değişiklikliği Yapmam Gerekiyor ve Yenilemek için Neler Yapmam Gerekir?
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi zayii olan bir işletme tekrar Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesini çıkartmalıdır. Adres, Unvan ve faaliyet değişikliklerinde tekrardan Bölge Müdürlüğüne başvurulması gerekir. Faaliyet Belgesinin yenilenmesinde, zayii veya faaliyet değişikliği nedeniyle yeniden düzenlenmesinde bu ücretin %5’i alınır.
Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) ile ilgili nasıl alınması gerektiği hakkında bilgiler aşağıdaki sayfada verilmiştir.
Başvuru için gerekli evraklar ve dilekçe ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.
Türkiye’nin ADR Yolcuğu Devam Ediyor: Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (DGSA)
Türkiye, 2007 yılında ADR mevzuatına uygun olarak revize edilerek düzenlenen Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik ile birlikte çıktığı ADR yolculuğuna, bugünlerde yine ADR mevzuatı temeline dayanan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkında Tebliğ ile devam ediyor. Sektör bu nedenle çok hareketli. Bir tarafta tebliğe göre tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmesi gereken firmalar, diğer tarafta ilklerden olmaya çalışan güvenlik danışmanları adayları, bir başka tarafta ise güvenlik danışmanı yetiştirmek isteyen kurumlar. Biz öncelikle söz konusu tebliğ ile birlikte, tehlikeli madde güvenlik danışmanı adaylarından ve tehlikeli madde güvenlik danışmanı yetiştirecek olan kurumlardan bahsedelim.
Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması hakkındaki yönetmeliğinin hayata geçirilmesiyle; önemi daha da gün yüzüne çıkmış konulardan biri de karayolunda tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin eğitim sürecidir.
Her şeyin başı nasıl sağlıksa, lojistik özellikle de ülkemiz lojistik sektörü için her şeyin başı eğitim. Bunu her seferinde dile getirmeye çalışıyorum ve devamı da gelecek. Çünkü lojistik sektörü geçmişten günümüze o kadar başıboş, eğitimsiz bırakılmış ki bunun artık tersine çevrilmesi ivedi bir şekilde gerekli. Özellikle de konu karayolu tehlikeli madde taşımacılığı ise… Madem karayolu tehlikeli madde taşımacığı için yepyeni bir adım atmaya çalışıyoruz, bu adımın başından itibaren kararlı ve düzgün bir şekilde atılmasını sağlayalım. Ve öncelikle eğitime sonrasında denetlemelere özen gösterelim. (daha&helliip;)
ADR Konvansiyonuna katılmamızın uygun bulunduğu kanun, tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması hakkında yönetmelik ( kamuda bilinen adı ile ADR yönetmeliği ) derken; tehlikeli maddelere ilişkin bir diğer uygulama kapımıza dayandı bile. Üstelik istesek de ertelemelere gidemeyeceğimiz bir şekilde: REACH…
Evet, istesek de ertelemelere gidemeyeceğiz. Çünkü AB böyle istiyor. Uygulamak için yapacağımız gecikmeler, ülkemizin dış ticaretini ve dolayısıyla makro anlamda ekonomik göstergelerimizi de olumsuz yönde etkileyecek nitelikte. (daha&helliip;)
Tehlikeli madde taşımacılığında son durum nedir diye sorduğumuzda, “Artık her şey çok güzel olacak” demeliyiz. Bunu neden bu şekilde dile getiriyorum? Çünkü en azından tehlikeli madde taşımacılığının çeşitli modlarında yer alan çok değerli dernek ve sektör temsilcilerinin neler yaptığını çok iyi biliyor ve gözlemliyorum. Buna en yakın örnek; benim de katıldığım Türkiye’ de çözüm önerilerinin ele alındığı en son tehlikeli madde taşımacılığı ile ilgili toplantı. Sektörün önemli derneklerinin çok değerli temsilcilerinin hepsi oradaydı. (daha&helliip;)