Bu sohbetimize başlarken, geçen yıl 12 Kasım Salı günü Dünya Gazetemizde yayınlanan “FCA ve FOB Ne Demek Oluyor?” başlıklı sohbetimizi hatırlatmak istiyorum. O sohbetimizde açıklamaya çalıştığımız konu “Gemide Masrafsız/FOB ve Taşıyıcıya Masrafsız/FCA kuralları idi. Bu kuralların benzeştiği ve ayrıldığı noktaları vurgulamaya çalışmış ve özellikle konteyner yüklemelerinde FCA kuralının kullanılmasının tavsiye edildiğini anlatmıştık.
Zira FOB (Free On Board) kuralında, adından da anlaşılacağı gibi, ürünlerin gemiye teslim edilmesi halinde, başka bir deyişle ürünlerin geminin bordasına indirilmesi halinde şartlar yerine getirilmiş oluyor. Öte yandan konteynerleri ya işletmemize getirip ya da limanda konteyner sahasında yani karada yüklüyoruz. Ürünlerimizi geminin içine indirip teslim etmiyoruz. (daha&helliip;)
Bir zamanlar bir efsane olarak dillere düşen ve uzaylıların etkisinin söylentilerinden, bilimsel araştırmalara kadar varan, birçok dedikodu ve ciddi çalışmaya konu olan “Bermuda Şeytan Üçgeni” adında bir yer vardı. Burası, Bermuda, Miami ve Puerto Rico’daki San Juan noktalarının birleştirilmesiyle ortaya çıkan üçgen şeklindeki yerde kaybolan gemilerin ve uçakların kaybolma sebeplerinin bulunamamasıyla ünlenmişti. Gerçi son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla buna ciddi bir açıklama getirildiyse de bu konuyu hala uzaylılara ve açıklanamayan olaylara bağlamakta ısrarlı olan çok kişi var.
(daha&helliip;)
Geçtiğimiz günlerde yaptığımız bir sohbette işin sahibi olan kişi, ihracat çalışmalarının pek de başarılı olamadığından söz ederek, başarı için gerekli olanlardan neleri eksik yaptıklarının arayışı içerisinde olduklarını söylemişti. İletişim konusunu nasıl hallettiklerini sorduğumuzda da üniversitede okuyan çocuğunun yabancı dil bilgisi sayesinde yaptıklarını anlatmıştı. Bu da bana birkaç yıl önce, dış ticaret yapılanması konusunda birlikte çalıştığımız bir KOBİ sahibi dostumuzun, bana işin başında söylediklerini ve yaptığı yorumları hatırlattı.
(daha&helliip;)
Dünya Gazetemizde “İhracatta takas dönemi” başlığı ile yayınlanan arkadaşımız Serkan Akıncı’nın haberi, bana eski bir fıkrayı hatırlattı. Üç yıl kadar önce, başka güzel bir olay nedeniyle sizlere aktardığım fıkrayı, daha önce okuyan dostlarımızın affına sığınarak yeniden yazıyorum.
Ülkenin birisinde bir ayakkabı üreticisi ihracata başlamak istemiş. Yapılan çalışmalar sonucunda hedeflenen pazarlardan birisine bir pazarlamacı göndermişler. Giden pazarlamacı birkaç gün sonra merkeze bir ileti göndererek umutsuzlukla “Burada hiç ayakkabı pazarı yok, zira herkes yalınayak dolaşıyor. Ayakkabı giymek gibi bir adetleri yok“ demiş. Şirketin sahibi olan kişi biraz da şaşkınlıkla okuduğu mesajı tartışmak için, giden pazarlamacının amirini çağırmış ve “Neler oluyor” diye sormuş. Giden pazarlamacı geri döndükten sonra, amiri olan kişiyi bu pazara göndermişler. O da birkaç gün araştırma yaptıktan sonra patronu aramış. “Efendim iyi haber, burada hiç kimse ayakkabı giymiyor, bu pazara girebilirsek herkese ayakkabı satarız. Kötü haber ise ülkenin ayakkabılara ayıracak dövizi yok” demiş. (daha&helliip;)
Geçenlerde, iş insanlarımıza vermiş olduğum derslerden birine katılımcı olarak geldiğinde tanıştığımız bir hanımefendi aradı. Her toplantıda olduğu gibi onlarla beraber olduğumuz derslerde de söylediğim “Beni her zaman arayıp yardım isteyebilirsiniz, soru sorabilirsiniz” ifadesine dayanarak aradığını belirtti ve sorununu anlattı. Tartıştık, konuştuk ve elden geldiğince, dil döndüğünce yardımcı olmaya çalıştık. Bu arada internet üzerinde yaptığı çalışmalarda, “Teslim şekilleri“ diye bildiğimiz “INCOTERMS“ kuralları ile ilgili olarak gördüklerini anlattı. En önemli nokta diye vurguladığı konu da 2010 yılı sonu itibariyle yenilenmiş INCOTERMS/Teslim şekilleri kurallarının, INCOTERMS 2010 adıyla yeniden düzenlenmiş olarak kullanılacak olmasının üzerinden 3 yıla yakın bir süre geçmiş olmasına karşın, hala eski şekil olan INCOTERMS 2000 kurallarının birçok internet sitesinde, değişiklik yapılmaksızın durması. Böyle bir siteye ve benzer yanlışı taşıyan diğer sitelere bakarak bilgi edinmeye çalışan iş insanlarımızın, işlemlerinde hata yaparak sorun yaşama olasılıkları çok yüksek olacaktır.
(daha&helliip;)