Yazının başlığını, taşımacılık işleri ile ilgilenen herkes mutlaka duymuştur. Türk taşımacılık sektöründe, özellikle dini bayramların yaklaştığı dönemlerde çok ciddi anlamda bir araç kıtlığı yaşanır. Eğer zamanında gerekli planlama ve organizasyonu yapmadıysanız kesinlikle ama kesinlikle araç bulamazsanız. Bulanlarda, normal fiyatların çok üstünde fiyatlar ile taşımacılık işini yaptırır. Türkiye’de araç kıtlığı olduğu için mi bu sıkıntılar yaşanır? Tabi ki hayır. Dini bayramların diğer tatil günlerinden farklı olarak; birleştirici ve kapsamı çok geniş bir tatil günü olması, aile ziyaretleri, toplumsal kucaklaşma, beşeri ilişkilerin yoğunluğu ve uzun tatil süreci, haliyle insanlarda bir coşku ve sevinç yaratmaktadır. Taşıma işini yapan kişi ve firmalar içinde emek-yoğun olan taşımacılık sektöründe, dinlenme, yeniden enerji toplama ve stres atmak için bir fırsattır.
İşte bu sebeplerden; mesleği taşımacılık olan Tır, Kamyon, Kamyonet vb. türden firma ve şahıslar yapacakları taşıma operasyonları için biraz üşengeç ve isteksiz olurlar. Buda haliyle mal üreten, ithal eden ve sevk eden firmaların ciddi anlamda araç sıkıntısı çekmelerine sebep olmaktadır. Firmalar, anlaşmalı oldukları lojistik tedarikçisinin dışında, piyasada ne kadar lojistik şirketi var ise arayıp, araç istediklerini bildirmekte, hatta fazla ücret bile ödemeye razı olmaktadırlar. Yaşanılan sıkıntılar, sadece araç bulmada ki zorlukla kalmayıp, ayarladığınız aracında söz verip gelmediği durumlar, sektörde yaşanılan büyük bir sıkıntıdır. Gönderici firmalar bazen o kadar zor durumda kalırlar ki, normal şartlarda kesinlikle taşımacılık yaptırmayacağı firmalarla çalışmak zorunda kalabilirler. Ürünlerini sigortasız gönderebilirler. Hatta birçok firmanın bu dönemde, kayıp, çalıntı ve hasar gibi durumlarla daha çok karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Bu noktada profesyonel ve akılcı davranmak en mantıklısı olup, gereksiz risklere girmekten kaçınılmalıdır. Bayram sonrası, yaşanılabilecek büyük sıkıntılara zemin hazırlayacak her türlü riskten kaçınılmalıdır. Dini bayramlara yakın; Şehir içi, yakın ve kısa mesafede taşımacılık işini yaptıracak firmaların, araç bulma şansları biraz daha yüksektir. Uzak mesafeye ürün sevk edecek firmaların yapması gereken, dönüş araçları bulmaktır. Ancak bu şekilde araç ihtiyaçlarını çözebilirler. Üretici veya ürün sevk etmesi gereken firmaların, planlama yaparken bayram yoğunluğuna mutlaka dikkat etmeleri ve planlarını ona göre yapmaları gerekmektedir. Aksi halde hem kendilerini hem de ürün bekleyen tedarikçilerini mağdur etmiş olacaklardır.
Sonuç olarak; bayram yoğunluğu lojistik sektöründe de oluşan bir durumdur. Bu yoğunluğu iyi organize edebilenler sorunsuz atlatacaktır. Bu duruma sorun olarak değil, güzel bir planlama, koordinasyon ve akılcı çözümler ile yaklaşmak, hem üreten ve sevk eden, hem de ürünü alan, satan ve taşıyan sektörler için bir çözüm olacaktır.