Avrupa Birliği, taşımanın hava kirlenmesindeki etkisini azaltmayı, üretilen Karbon Monoksit ve Karbon Dioksit ’in salınımını minimize etmeyi planlıyor. Bir yerde Green Lojistik, Çevreci Lojistik adını verdiğimiz bu yeni uygulama, taşıma sırasında havaya salınan egzoz gazının içindeki Karbon Oksitlerinin miktarını azaltmayı hedeflemektedir.
Karbon salınımını azaltmak için daha düşük Karbon salınımlı motorlar geliştirilmekte, daha verimli araçlar kullanılmakta, araç ölçüleri büyütülmektedir. Havaya salınan Karbon gazlarının azaltılmasının bir diğer yolu da deniz, demiryolu taşımasının ton-km olarak yüzdesinin arttırılmasıdır. Yani uzak mesafelere yapılan taşımaların kara yoluyla değil, ton-km başına daha düşük yakıt tüketen gemi ve demiryollarıyla yapılmasıdır. Karayolları kısa mesafede kapıdan kapıya taşıma yaptığımız bir sistem iken; uzaklığı 300 km’yi aşan mesafelerde yükleme noktasından istasyona veya limana kadar kara yoluyla taşıma yapılması, limandan, istasyondan indirme adresine kadar yine kara yolu ile taşınması gerekmektedir. Bu yolla hem maliyetler düşecektir, hem de hava kirliliği azaltılacaktır.
(daha&helliip;)
Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak yürürlüğe giren KHK/655 sayılı kanun hükmünde kararname ile, 1 Kasım 2011 tarihinden itibaren denizcilik hizmetleri de sonunda ulaştırma olarak değerlendirilmiş ve Ulaştırma Bakanlığının yetki ve sorumluluk alanına alınmıştır. Yeni bakanlığın adının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olması hala denizciliğin ulaştırma kapsamı içinde tam olarak düşünülmediğini ortaya koymaktadır. Kanımca, ülkemizde lojistiğin gelişmesi için deniz, kara, demiryolu, ve hava ulaştırmasından tek bakanlığın sorumlu olması iyi bir gelişme ama yeterli değil. (daha&helliip;)
Atatürk, sadece çok iyi asker,strateji ve taktik uzmanı, teşkilatçı veya devlet adamı değildir. Atatürk, iyi bir lojistik uzmanıdır. Askerlik hayatı süresince ve sonrasında lojistik yönetimi ile ilgili planlamalar ve uygulamalar yapmış hatta ölümünden 54 gün önce hasta yatağında dahi lojistik ile ilgili konularda bilgiler almıştır.

Mustafa Kemal ATATÜRK'ten Lojistik Dersleri
Günümüzde ulaştırma sistemlerinin birbirine karşı üstünlüklerinin birbirlerini tamamlayacak şekilde kullanılmasına olanak sağlayan kombine (çoklu) taşımacılık hızla gelişmektedir. Ülkemizde kombine taşımacılık beş farklı şekilde görülmektedir:
1. Demiryolu ile konteyner, ayaklı konteyner taşıması,
2. Denizyolu bağlantılı konteyner taşıması,
3. Ro- Ro taşıması,
4. Feribot taşıması,
5. Ro-La taşıması, (daha&helliip;)
Gerek uluslararası gerek ulusal lojistik açısından boğaz geçişi önemli bir konudur. Bilindiği üzere Pan-Avrupa Koridorlarından 4 ve 10 numaralı koridor ülkemize kadar gelmektedir. Diğer taraftan Traceca Projesi esas itibarıyla Avrupa’yı Karadeniz üzerinden Asya’ya bağlayan, kapasite fazlası durumlarda Türkiye üzerinden geçişin söz konusu olduğu bir projedir. Ayrıca uzak doğuyu Avrupa’ya bağlayacak İpekyolu konusunda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Hatta bu alanda ülkeler arasında rekabet vardır. Her ülke uluslararası taşıma koridorlarının kendi toprakları üzerinden geçirerek ülkesine avantaj ve stratejik konum kazandırmak, ayrıca kendi taşımacılık giderlerini ölçek ekonomisi kapsamında düşürmek istemektedir. (daha&helliip;)