Ulusal ve uluslararası taşımacılar 2003 yılına kadar eleman kaynağını genellikle alaylı olarak yetiştiriyordu. Bende bir “Alaylıyım.” Alaylılar da olmaya devam edecektir. Ulusal ve uluslararası taşımacılıkta ve 1999’da UND’nin önermesi ile kurulan İstanbul Üniversitesi’ne bağlı hazırlık sınıfı dahil 5 yıllık Lojistik Yüksek Okuluyla lojistik kavramı oluşmuş, lojistik ve tedarik süreçlerinde sektör ve işletmeler 2003 senesinden itibaren okullu çalışanlar ile tanışmaya başlamıştır.
Ulusal ve uluslararası taşımacılar 2003 yılına kadar eleman kaynağını genellikle alaylı olarak yetiştiriyordu. Bende bir “Alaylıyım.” Alaylılar da olmaya devam edecektir. Alaylı sözlükte; “bir mesleği okulunu okuyarak değil de, usta-çırak ilişkisi içerisinde çalışarak öğrenen kişi” olarak tanımlamakta.
2003 senesinden itibaren günümüze lojistik olarak 40 üniversitede 2 yıl ve 4 yıllık eğitim veren kurumlarımızda 6000 civarında öğrencimiz bulunmakta. Ayrıca lojistik meslek liselerimizde de öğrencilerimiz sektöre ve tüm sektörlere hizmet vermek üzere eğitim almaktadır.
Lojistik okullarımızın toplantılarına imkan buldukça katılmaktayım. Bu konuda değerli sektör temsilcileri ile öğrencilerimizle birlikte olmak, onlarla karşılıklı bilgilenmekten mutluluk duymaktayım.
Mezun olan arkadaşlarımızı karar alma ve icra süreçlerinde patron, bürokrat, yönetici ve lojistik faaliyetlerle ilgili departmanlarda görmeye başladık. Bu sene mezun olanlarda yeni iş hayatı, devam edenlerde de staj heyecanını gözlemekteyim.
Okulların bitmesi ile işletmelerde staj yapacak öğrencilerimizin ilerde işletmelere daha iyi hizmet vermelerini sağlamak bizlerin onlara vereceği icradaki katkılarımız ile olacaktır. Kendilerinin genelleme olarak olmasa da en fazla dile getirdiği “Ayakçı olarak kullanılıyoruz, fotokopi-fax çekme dışında fazla bir şey öğrenemiyoruz” yakınmalarının önüne geçmeliyiz. Okul döneminde teoride aldıkları bilgileri firmalarda pratik yaparak pekiştirmeleri mezun olduklarında firmalarımıza daha faydalı olmalarını sağlayacaktır.
Bu sene mezun olanlar ve halen okumakta olanların her platformda ifade ettikleri gelecek kaygılarına karşılık, Tüm Resmi Kurum ve Tüm Özel sektör yetkililerine sesleniyorum. Lojistik faaliyetiniz kapsamına giren departmanlarınızın eleman ihtiyaçlarında lojistik meslek lisesi, yüksek okul ve üniversitelerinden mezun olanlardan yapmanız hem firmalarınızın-kurumunuzun yetkin, bu konuda eğitimli insan ile daha kaliteli hizmet vermesini hem de gençlerimizin bu mesleği daha fazla tercih etmelerini sağlayacaktır.
“Yetkin, yetkilendirilmiş, tutkulu yöneticiler ve çalışanlarla sürekli daha mükemmele ulaşılır’’ sözü çerçevesinde herkese yaşamlarında üstün başarılar dilerim.
Sevgilerimle
Ertuğrul Tarhan