Yaz aylarının habercisi, lojistiğin tanımlarından Tarladan-Tüketiciye direk satış yapan yol kenarlarındaki karpuz, kavun satıcılarıdır.
Yaz başından itibaren kullandığım yol güzergâhında bulunan karpuz kamyonetinde dikkatimi “Soğuk karpuz bulunur”afişi çekmiştir. Karpuz Satıcısı farklılığı ile müşterisinin anlık ihtiyacını karşılayarak satışlarını ve Müşteri memnuniyetini artırmayı hedeflemiş.
Ramazan bayramında iki günlüğüne Bozcaada ya tatile giden Onur Bey, 3 kişi olarak gittiği Balık Lokantasında gelen 290 TL hesabı ödemiş. İkinci gün başka bir lokanta da özellikle aynı siparişleri vererek yediği yemeğe ise 150 TL hesap gelmiş. Bu iki fark karşısında Onur Bey Bozcaada Belediyesi Beyaz masa hizmetine dilekçesini vererek şikâyette bulunmuş. Bayram sonrası Bozcaada Belediyesi Onur beyi arayarak adisyonunuz var mı diye sormuş, adisyon olmadığını söylemesi üzerine adisyonunuz olsa idi para cezası yazılacaktı, şimdi ise uyarı cezası verebiliyoruz diyerek bilgilendirilmiş. Bir saat sonrası Balık yediği lokantanın sahibi arayarak yanlışlıkla başka bir masanın hesabını sunmuş olduklarını belirterek özür dilemiş ve banka hesap numarasına 140 TL iade ederek kendilerini Bozcaada’ya davet etmişler. Hak arama ile birlikte, Bozcaada Belediyesi ve Balık Lokantası’nın müşterisine verdiği önem açısından güzel örnek uygulama.
Yine Ramazan Bayramında bir Turizm yöremizde Tatile giden Mehmet Bey, konakladığı tesiste gece 00.30’da su almak için tesisin açık olan kafeteryasına gittiğinde görevli elemanın hizmetin bittiğini su veremeyeceğini söylemesi üzerine Mehmet bey görevliye ananelerimizde kapımıza gelen tanımadığımıza su verdiğimizi hatırlatmasına rağmen su ihtiyacı karşılanmamış.
Her alanda İyi hizmetlerin artması ve kötü hizmetlerin de hiç olmaması dileğim ile tarafıma mail yolu ile gelen Jeffrey J. Fox’un “Büyük Patron Olmaya Giden Yol” isimli kitabından “Gerçek Patron Müşteridir” bölümünü sizlerle paylaşmak istedim.
“Gerçek Patron Müşteridir”
Maaş çeklerini, ikramiyeleri, sağlık sigortasını, vergileri ve diğerlerini karşılayan müşterinin parasıdır. Çünkü çalı şanlara ödeme yapan müşteridir, bütün çalışanlar, patron dahil müşteri için çalışır. Bu nedenle, bir şirketteki her iş, müşteri çekmek veya müşteriyi tutmak üzere yapılandırılmış olmalıdır. İstisnasız! Eğer bir iş direk ve dolaylı olarak müşteriyi çekemiyor veya tutamıyorsa, o iş gereksizdir. Dolayısıyla ya bırakılmalıdır ya da başka bir şirkete devredilmelidir.
Patron herkese, sürekli olarak müşteriler için çalıştıklarını hatırlatır. En önemli sorumluluklarından biri çalışanlarına müşteriyi nasıl çekeceklerini ve nasıl tutacaklarını öğretmektir. Patron daima şirketle müşteri arasındaki engelleri ortadan kaldırmaya çalışır. Çalışanlarını müşteriyi tutmalarını engelleyen kısıtlayıcı şirket kurallarından da kurtarabilir. Örneğin, satış gücünün raporlamalarını azaltır ki, satışçılar işini yapabilsin. Üretim darboğazlarını azaltır ki, üretim yapanlar ürünlerini zamanında tamamlayabilsin. Her çalışanın müşteri için çalışması gerçeği basit bir kav ramdır, fakat ilginç bir şekilde bazı insanların bunu tam an lamıyla kavraması zordur. Bazı çalışanlar bir birlik için çalıştıklarını sanıyor. Yanlış! Bir birliğe bağlıdırlar ama şirketlerine ödeme yapan müşteri için çalışırlar. Bazı kamu çalışanları motorlu araçlar bölümünde, polis departmanında, hükümet için veya öğretmenler birliğinde çalıştıklarını sanıyor. Yanlış! Bu insanlar vergileriyle onların maaşlarını karşılayan vatandaşlar için çalışıyorlar.
Vatandaşlar, metro çalışanları, öğrenciler ve öğrencilerin aileleri ödeme yapan müşterilerdir. Bazıları XYZ şirketinin pazarlama bölümünde, karizmatik patronları, kendileri veya bir yardım derneği için çalıştığını sanıyor. Ama ne müşteri ne de para var. “Müşteriler gerçek patronlardır. Ve memnun kalmayan müşteri her gün çalışanlarını işten çıkarır.”
Kaynak: Jeffrey J. Fox’un “Büyük Patron Olmaya Giden Yol” isimli kitabından alınmıştır.
“Zor yola, kolay kişilerle çıkmak en büyük hatam” Bukowski.
Sevgilerimle
Ertuğrul Tarhan