Tedarik Zinciri kavramı, özellikle ürününün içerisinde çok çeşitli girdisi olan işletmeler için önemini daha da arttırarak, kendisini fark etmemizi sağlamakta. Aslında bu kavram ürününün içerisinde çok çeşitli girdisi olmayan işletmeler için bile oldukça önemli ancak KOBİ tanımı içindeki birçok işletmemizin bu kavrama maalesef oldukça yabancı olduğunu gözlemliyoruz.
Farklı birçok şekilde tanımlanabilse de bize en yakın gelen şekliyle tedarik zinciri, hammadde ve malzemeler ile ara mallarının, nihai ürünlere dönüştürülerek son kullanıcılara ulaştırılması için gereken ve üreticiler, tedarikçiler, taşımacılar, dağıtıcılar, toptan ve perakende satış yapanlar gibi unsurları içerisinde barındıran bir sistem veya bir karşılıklı ilişkiler yumağıdır.
(daha&helliip;)
ARLOD’un 7’inci Genel Kurulu’nda “Sektörde kalifiye şoför eksikliği var!” vurgusu gündeme gelmiş.*
Kalifiye; Türk Dil Kurumu’na göre “bir şeyi yapabilme niteliğini ve ustalığını kazanmış olan, nitelikli, vasıflı ve kaliteli” anlamına geliyor.
Sanırım bu, sadece ARLOD üyelerine has bir sorun değildir?
Öz mal araç filosu olan bütün nakliye ve lojistik firmaları, aynı sorunu yaşıyor olabilir.
Herkes, iyi ve kalifiye eleman istiyor!
Herkes, iyi ve kalifiye şoför istiyor !
İyi ve kalifiye şoför ne demek? İyi ve kaliteli şoför, farklı bakış açılarına göre değişebilir.
(daha&helliip;)
Ülkemizdeki ve Avrupa’da süren çetin kış şartları havayolu ulaşımını ciddi biçimde etkilerken karayoluda nasibini aldı ve uluslararası nakliye maliyetleri artacak, tabiki araç bulabilirseniz. Yurtiçi taşımalarında da navlun artışı beklemek normal olur. Bu sezonda “hava soğuk frigo araca gerek olmaz” düşüncesi sonucu ürünleri hasar görenler de olacaktır. Böyle soğuk havalarda “frigo “araç kullanılarak ürünler donmaktan kurtulabilir.
Ege ve Akdenizde sel’e maruz kalan alanlardaki ağaçların selden sonra kurumaması için yetiştiricilere ağaç köklerinin Oksijen almasını sağlayacak önlemler veya yöntemler anlatılmalıdır. Çetin kış şartları sebze-meyve fiyatlarının artmasına sebep olurken sel, don gibi doğal afetlerin izleri gelecek yıllara da taşınacak.
(daha&helliip;)
Bir ülkenin gelişmişliğini gösterir pek çok faktör vardır şüphesiz. Eğitim düzeyi, kültür seviyesi, kitap okuma oranı, çevre sağlığına verdiği önem, çocuklara ve kadınlara verilen değer, engelliler için sağlanan çağdaş yaşam imkanları vs. Hiç şüphesiz bir ülkenin gelişmişliğini gösteren başka faktörler de var; ticaretin gelişmişliği ve ticaretin yapılabilmesini kolaylaştırmak. Taşıma alt yapısı, araçların gelişmişliği, liman ve hava limanlarının modernliği, yolların kalitesi gibi. Tüm bunlar içerisinde yer alan demiryolları da ülkenin gelişmişliğini gösteren önemli faktörler arasında yer almaktadır. Ülkemiz demiryollarına uzun süre çok fazla önem vermemiş ve bu konuda yatırımların da son derece yüksek olması sebebi ile hep ileriye dönük hedefler öngörülmüş ancak hatırı sayılır bir ilerleme sağlanamamıştır. Osmanlı zamanında ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında demiryollarına ciddi ve önemli yatırımlar yapılmıştır. Sonrasında ise; ticaret ve endüstrinin gelişimiyle birlikte ulaştırma yatırımlarından olan demiryollarına ayrılan pay ülke ihtiyaçlarının çok gerisinde kalmıştır. Asfalta yatırım, çekici ve treylere yatırım hep öncelikli olmuş.
(daha&helliip;)
Ben Türk musikisi tutkunuyum. TRT Nağme’yi (101.60) sıkça dinlerim.
Geçen gün TRT-Nağme’yi dinliyordum. Gaziantep’ten bir musikişinas insanım “bilmece” şarkıyı bilip de ödül kazanınca spiker ne iş yaptığını sordu. Adını aklımda tutmadığım için hayıflandığım sevgili yurttaşım kendi atölyesini kurduğunu, orada dalgıç pompa ve diğer tulumba türleri yaptığını söyledi.
(daha&helliip;)