Bu makalemizde başlığımızda da belirttiğimiz gibi Lojistik, Gümrükleme ve Dış Ticaret bölümü mezunlarının neden “İşsizlik” olgusu ile anıldığını anlatmaya çalışacağım. Ara ara kendimden örnekler vererek iş arama esnasında karşılaştığım problemlerden de konu içerisinde bahsedeceğim.
Liman şehri olan Mersin’de doğup büyüdüğümden dolayı her zaman gümrüğe, gümrüğe mal getiren ve götüren tırların sıra sıra dizilip dağlar arasından limana doğru süzülmesine, konteynırların gümrük sahasında yaratmış olduğu renk cümbüşüne, gemilerin usul usul limana yaklaşmasına hep gıpta ile bakardım. Ufaklığımdan gelen bu merakla 2008 yılında ön lisans dış ticaret bölümüne kayıt oldum ve hiç fire vermeden 2010 yılı eylül ayında mezun oldum. Büyük bir zevk ve merakla sınavlarına hazırlandığım derslerimi şuan itibari ile halen tekrarlıyorum ve hatırımda kalmasını sağlıyorum. Ama ne acı ki bu bilgilerin uygulama olmadan teoride ne denli kalıcı olacağını tahmin etmek bile istemiyorum.
(daha&helliip;)
Tedarik Zinciri kavramı, özellikle ürününün içerisinde çok çeşitli girdisi olan işletmeler için önemini daha da arttırarak, kendisini fark etmemizi sağlamakta. Aslında bu kavram ürününün içerisinde çok çeşitli girdisi olmayan işletmeler için bile oldukça önemli ancak KOBİ tanımı içindeki birçok işletmemizin bu kavrama maalesef oldukça yabancı olduğunu gözlemliyoruz.
Farklı birçok şekilde tanımlanabilse de bize en yakın gelen şekliyle tedarik zinciri, hammadde ve malzemeler ile ara mallarının, nihai ürünlere dönüştürülerek son kullanıcılara ulaştırılması için gereken ve üreticiler, tedarikçiler, taşımacılar, dağıtıcılar, toptan ve perakende satış yapanlar gibi unsurları içerisinde barındıran bir sistem veya bir karşılıklı ilişkiler yumağıdır.
(daha&helliip;)
Ara sıra ihracatçı dostlarımızla sohbet ederken, değişik kültürlerden alıcılar için, övgü dolu olduğu kadar eleştiri yüklü yorumlar duyuyoruz.
Hem övgüler, hem de eleştiriler, iş yapma tarzları ile ilgili olduğu kadar, müşterilerin görüşmelere yaklaşımları ve görüşme süreçleri içerisindeki tutumları ile de ilgili oluyor. Kuşkusuz aynı yorumları kendi kültürümüzün insanları için de yapabiliriz. Çünkü kardeşlerin bile birbirlerine benzemediği gerçeği, karşımızda her zaman durmaktadır. Hâl böyle iken, farklı kültürlerin insanlarının, birbirlerinden değişik ve hatta birbirlerine hiç uymayan davranışlar sergilemeleri doğaldır. (daha&helliip;)
Her fırsatta son dönemde lojistiğin değer ve önemini bir kat daha arttırdığını vurguluyor; bu anlamda da hem hizmeti sağlayanlar; hem de hizmeti alanlar açısından sürekli olarak yeni fırsatlar ve yeni arayışların doğduğunu da belirtmeden edemiyoruz. (daha&helliip;)
Dış Ticarette Teslim Şekilleri (Incoterms)
Incoterms’in amacı, dış ticarette en yaygın kullanılan terimlerin yorumu için bir dizi uluslararası kural oluşturmaktır. Böylelikle bu tür terimlerin değişik ülkelerde yapılan farklı yorumlarının oluşturduğu belirsizlikler ortadan kalkacak veya en azından büyük ölçüde azaltılmış olacaktır.
Incoterms’in kapsamı satış sözleşmesinin taraflarının, satılan malların teslimine ilişkin hak ve yükümlülükleriyle sınırlıdır.
Uluslararası ticarette alıcı ile satıcı arasında, üzerinde anlaşmaya varılması gereken en önemli konulardan birisi de malların nasıl teslim edileceği, bir başka ifade ile malların teslimi ile ilgili olarak ortaya çıkacak yükümlülükleri kimin üstleneceğidir.
1. Satıcı, malları hangi noktaya getirdiğinde yasal olarak alıcıya teslim etmiş sayılacaktır?
2. Malların satıcıdan alıcıya taşınması sırasında doğacak masraflar alıcı ve satıcı arasında nasıl paylaşılacaktır?
3. Taşıma sırasındaki kayıp ve hasar risklerini kim üstlenecektir?
Kuşkusuz bu sorulara taraflar arasında yapılan yazılı sözleşmede çok ayrıntılı cevaplar verilebilir. Ancak doğal olarak alıcı ve satıcının hak ve yükümlülüklerini bütün detayları ile sözleşmeye aktarmak zordur.
Artık teslimle ilgili koşulları bütün ayrıntılarıyla yazmak yerine üç harften oluşan bir kısaltmanın sözleşmeye konulması çoğu zaman yeterli olmaktadır.
Dış Ticarette Teslim Şekilleri (Incoterms)
Tüm Taşıma Modlarını Kapsayan Klozlar:
(EXW) Ex Work Fabrikada Teslim
(FCA) Free Carrier Taşıma Vasıtasının Yanında Teslim
(CPT) Carriage Paid To Navlun Ödenmiş
(CIP) Carriage and Insurence Paid To Navlun ve Sigorta Ödenmiş
(DAT) Delivered At Terminal Teminalde Teslim
(DAP) Delivered At Place Belirlenen Noktada Teslim
(DDP) Delivered Duty Paid Gümrük Vergileri Ödenmiş Olarak
Deniz ve İç Su Yolunu Kapsayan Klozlar:
(FAS) Free Alongside Ship Gemi Yanında Teslim
(FOB) Free On Board Gemiye Yükleyerek ( Küpeştesinden Geçmiş ) Teslim
(CFR) Cost And Freight Mal Bedeli ve Taşıma Ödenmiş Olarak
(CIF) Cost, Insurence And Freight Mal Bedeli, Sigorta ve Taşıma Ödenmiş Olarak