Bahçeşehir Üniversitesi Lojistik Kulübü tarafından düzenlenen Logisticos – 2023 “Lojistikte Bir Dünya Merkezi İstanbul” konferansı, 04 Mayıs 2012 Cuma günü Bahçeşehir Üniversitesi Şişli METGEM Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.
Türkiye’nin en genç ve en dinamik sektörlerinden lojistiğin ve İstanbul’un sektör merkezi olarak bulunduğu konumun masaya yatırılacağı konferansta, İstanbul’un Lojistik Üs Olması Hususunda Karayolu ve Demiryolu Açılımları, Kentsel Lojistik, Ankara Lojistik Üssü ve örnek Lojistik Merkezler ele alınıp, görüş ve öneriler dile getirilecektir.
Etkinlik Programı
09:00 – 09:30 Kayıt
09:30 – 10:15 Açılış Konuşmaları
– Prof. Dr. Şenay YALÇIN -Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü
– Azize GÖKMEN METGEM Başkanı – Meslek Yüksekokulu Müdürü
– Temel KOTİL – Türk Hava Yolları Genel Müdürü
I. Oturum
Oturum Başkanı: Prof.Dr.Murat ERDAL İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi
10:15 – 10:55 Ruhi Engin ÖZMEN UND Yönetim Kurulu Başkanı
“İstanbul’un Lojistik Üs Olması Hususunda Karayolu Açılımları”
10:55 – 11:35 Ergin BÜYÜKBAYRAM Lojistik Danışmanı
“İstanbul’un Lojistik Üs Olması Hususunda Almanya Açılımları”
11:35 – 12:15 Prof.Dr.Mustafa ILICALI Bahçeşehir Üniversitesi UYGAR Başkanı
“Kentsel Lojistik Planlaması ve İstanbul Örneği”
12:15 – 12:30 Soru – Cevap
13:00 – 14:00 Öğle Yemeği
II. Oturum
Oturum Başkanı: Prof.Dr.Murat ERDAL İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi
14:00 – 14:40 Kosta SANDALCI FIATA Başkan Yardımcısı
“İstanbul’un lojistik Üs Olma Hususunda Demiryolu Açılımları”
14:40 – 15:20 Hakan BEZGİNLİ Ankara Lojistik Üssü Yönetim Kurulu Başkan Vekili
“İstanbul’un Lojistik Üs Olma Hususunda Ankara Lojistik Üs Açılımları”
15:20 – 16:00 Fevzi FİLİK Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi
“İstanbul’un Lojistik Üs Olma Hususunda Lojistik Merkezler ve Mersin Örneği”
16:00 – 16:15 Soru – Cevap
16:15 – 16:30 Plaket Töreni
Konferans Tarihi: 04 Mayıs 2012
Yer: Şişli – METGEM Konferans Salonu
Adres: Abide-i Hürriyet Tepesi, Merkez Mahallesi, Darülaceze Caddesi, No:2, 34381, Şişli – İstanbul
Not: Konferans sonunda katılım gösteren öğrencilere ücretsiz katılım sertifikası verilecektir.
Aşağıdaki iletişim bilgilerini kullanarak ön kayıt yaptırmanız gerekmektedir.
Demet Tatar
Bahçeşehir Üniversitesi
Lojistik Kulübü Başkanı
E-mail: tatardemet@gmail.com
Tel: 0535 484 99 10
Hasan Kenanoğlu
Lojistik Kulübü Başkan Yrd.
E-mail: hsnkenanoglu@yahoo.com
Tel: 0532 322 67 05
Facebook Etkinlik Sayfası: http://www.facebook.com/events/345568188824886/
Uluslararası ticaretin gelişmesi her geçen gün taşıma modlarının üzerine daha fazla yük binmesine sebep oluyor. Her yıl dünya çapında büyüyen ekonomiler, gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan satın alma gücü yüksek bir orta sınıf, lüks tüketimin yeni ürün gruplarıyla çeşitlenmesi gibi saymakla bitiremeyeceğimiz etkenler bu yükün artmasına sebep olan yegane faktörlerden.
Denizyolunda yapılan konteyner taşımacılığı ise dünya üzerinde bu yükün büyük bir kısmını taşırken artan dış ticarete karşılık verebilmek için her geçen gün daha da genişliyor. Taşıma kapasitesi yüksek yeni gemilerin inşası, limanlara olan yatırımların artması, ve buralarda elleçlenen konteynerlerin daha hızlı işlem görebilmesi için yapılan ekipman yatırımlarını bu noktada sayabiliriz. Geçtiğimiz yıl uluslararası sularda tam 150 milyon TEU konteyner taşınırken 600 milyon TEU da konteyner elleçlendi. Önümüzdeki yıl ise bu oranın yaklaşık %20 oranında artması bekleniyor. Şüphesiz bu artışa cevap verebilmek; ancak yeni yatırımların yapılmasıyla mümkün olabilir.
(daha&helliip;)
Günümüzün en çetin ve kıyasıya savaşı, mal satmadır. Amacı, “pazar büyütme ve pazarı etkili olarak kullanma” biçiminde beliren bu savaşta, toplumlar olanaklarını değerlendirdikleri oranda rakiplerine üstünlük kurarlar.
Pazar tutabilme ciddi çalışma, sürekli izleme ve araştırma, dışa açılma, bilgili yönetim, uygun fiyat politikası, standardizasyon, bilinçli dış temas, destekleme ve ulaşım sorunlarının iyi değerlendirilmesini ve de tedbirlerini gerektiren bir konudur. Buysa, ulusal ekonomilerin kendi pazarlarına en uygun koşullarla ulaşabilmelerini olanaklayan ulaşım örgütleri aracılığıyla gelişir.
(daha&helliip;)
Avrupa’da 1970’li yıllarda gündeme gelen ve 1980’li yıllarda yaygınlaşan ve halen yenileri kurulmakta olan; bizim tanımımızla “Lojistik Köyler, Lojistik Merkezler, Lojistik Üsler” yurt dışındaki tanımlarıya “Logisitcs Villages, İnterporto, Freight Villages, Dry Ports, Plate Forme Logistiquie, Plate Forma Multimodale, Güterverkehrszentrum, Rail Service Center, Tradeports, Transport Center” yapılanmaları ülkemizde çok geç gündeme gelmiştir.
Bu gecikmenin nedenini öğrenmek isteyenler için bir açıklama yapmak gereğini duydum.
1- Lojistik, Türkiye’de yıllarca taşımacılık olarak bilinmiş ve yabancı şirketlerin Türkiye’de iş yapmaları ile birlikte gündeme gelmiştir. Bu da Avrupa’dan yaklaşık 20 sene sonra lojistik konusunu konuşmaya, öğrenmeye, öğretmeye ve uygulamaya başladığımızın göstergesidir.
(daha&helliip;)
1923 yılı 23 Nisan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı gün. Genç Cumhuriyetin aynı yıl sonunda görünen ihracat rakamı 50 milyon ABD Doları. Bu rakam ancak 40 yıl kadar sonra, 1966/1967 yıllarında 10 kat artarak 500 milyon ABD Doları seviyesine ulaşabilmiş. Mesleğe yeni başladığımız 1974/1975 yıllarında gördüğümüz 1.5 milyar ABD Doları ihracat rakamı bizlere gerçekten çok büyük bir rakam olarak görünüyordu.
Mesleğe yeni başlayanlar olarak aramızda konuştuğumuz en önemli konu, ihraç edebileceğimiz sanayi ürünlerinin azlığı ve bulabildiklerimizin de fiyatlarının yüksekliği idi. Ancak Türk iş dünyası yılmadan mücadele vererek ve devletin de ihracatın gücünü anlayarak bu mücadeleye arka çıkması sayesinde, 2011 yılında ihracatta 135 milyar ABD Doları seviyelerine kavuşma noktasına geldi.
(daha&helliip;)