E-Ticaret Nedir?
E-Ticaret en dar anlamda, ürünlerin sanal ortamda (internet ortamında) tüketicilere pazarlanmasıdır. 21.yüzyıl başı olan 2000 yılı ve sonrası dönemlerde internet kullanımı ülkemiz ve dünya üzerinde oldukça yükselmiştir. İnternetin evlerimize, günlük hayatımıza ve hatta cep telefonlarımıza girmesi ile birlikte E-ticaret oranı da artmıştır. E-ticaret, internete ulaşım imkanı arttıkça daha da fazla yoğunluk ve değer kazanacaktır.
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
* Ürün çeşit sayısı çok fazladır
* Ürün hakkında tüketici yorumlarına ulaşma olanağı tanır ve bu sayede ürün hakkında fikir sahibi olmayı sağlar
* Ürünleri karşılaştırma listesi aracılığı ile kıyaslama ortamı oluşturur
* Bazı durumlarda satışı durmuş (üretimi durmuş) ürünlere ulaşma imkanı sunabilir
* Taksit sayısı isteğe göre ayarlanabilir
* Ürün bedelini ödeme şekli her tüketiciye uygundur (Havale, Peşin, Kapıda Ödeme, Kredi Kartı İle Ödeme vs…)
* Türkiye’de bulunmayan bir ürünü yabancı bir ülkeden sipariş edebilme olanağı yaratır
E-Ticaretin Dezavantajları Nelerdir?
* Müşteri tarafından ürün bilgisine eksik ulaşıldığı takdirde sipariş edilen üründen gereken tatminin sağlanamaması
* Ürünün bozuk, hasarlı veya değişik gelmesi (Yanlışlıkla istenen ürünün gönderilmemesi)
* Sanal ortamın etkileyici büyüsü ile reklamı iyi yapılmış bir ürünün müşterinin istediği yapıya sahip olmaması
* Ürünün gecikmesi (Tedarik sürecinin zayıf olması, kargo şirketinin yavaş çalışması ve müşterinin adresine teslim yapmaması)
E-Ticarette Lojistiğin Önemi Nedir?
E-Ticarette lojistiğin önemi daha da anlaşılmaktadır. Siz reel ortamda bir ürünü herhangi bir ticaretçiden bedelini ödeyerek hemen teslim alabilirsiniz, bu durumda lojistik faktörü rol almamaktadır. Lakin e-ticarette durum böyle işlememektedir. Çünkü sanal ortamda pazarlanan ürünler stokta hazır bekletilmemektedir.
Herkesin yanlış bildiği gibi elektronik ortamda satışa sunulan ürünler, satışa sunan firmanın eli altında bulunmamaktadır. Ticaretçi firmalar bu işi komisyon usulü yapmaktadırlar. Yani tedarikçi firmaların ürünleri üzerinden belli komisyonlar kazanmaktadırlar. E-ticaret sürecini kısaca anlatmak gerekirse; ilk olarak ürünler tüketiciler tarafından sipariş edildikten sonra sipariş formu ticaretçi firmanın bilgisine ulaşır. Daha sonra ticaretçi firma tedarikçilerden ürünün kendilerine ulaştırılmasını isterler. Ürün tedarikçi firma tarafından ticaretçi firmaya ulaştırılır. Ürün ticaretçi firma tarafından özenle paketlenip satışa hazır hale getirilir ve anlaşmalı kargo şirketi tarafından tüketicilere ulaştırılır. Gördüğünüz üzere e-ticarette lojistiğin önemi çok büyüktür. Çünkü en ufak sipariş halinde bile minimum 2-3 defa tekrarlanan lojistik faktörü rol oynamaktadır.
E-Ticaret yapan firmanın, tüketiciler tarafından verilen siparişte gecikme olmaması için ve tüketicinin siparişi hakkında ki sorularına yanıt verebilmesi için “İnsan Kaynakları Departmanını” güçlü ve etkin kılması gerekir. İnsan Kaynakları Departmanı etkin olmaz ise tüketiciler tarafından ticaretçi firmaya karşı güvensizlik oluşacaktır. Tüm bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak için insan kaynakları departmanına nitelikli elemanlar alınmalı, kaliteli bir tedarikçi firma ile anlaşma yapılmalı ve kargo şirketleri ile de özel maddeli anlaşmalar yapılmalıdır.
Yılmaz SANLI