Soru: Türkiye’nin ihracatının en fazla olduğu yer neresidir?
Cevap: Avrupa Birliği (AB) ülkeleri
Soru: AB ile yapılan ihracatta Türkiye’nin en büyük rakibi hangi ülkedir?
Cevap: Çin
Not: EUROSTAT-2012’e göre AB’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler; ABD, Çin, Rusya, İsviçre, Norveç, Türkiye, Japonya, Hindistan, Brezilya ve Güney Kore’dir. Ağırlıklı olarak gıda, maden, petrol vb. ürünleri ihraç eden Rusya, Norveç ve İsviçre ile ABD ve Japonya hariç tutulduğunda AB’ne yapılan ithalat pazarında Çin ve Türkiye, rekabet ediyor. (Çin, Türkiye’nin 6 katı ) http://epp.eurostat.ec.europa.eu
(daha&helliip;)
Avrupa Birliği, taşımanın hava kirlenmesindeki etkisini azaltmayı, üretilen Karbon Monoksit ve Karbon Dioksit ’in salınımını minimize etmeyi planlıyor. Bir yerde Green Lojistik, Çevreci Lojistik adını verdiğimiz bu yeni uygulama, taşıma sırasında havaya salınan egzoz gazının içindeki Karbon Oksitlerinin miktarını azaltmayı hedeflemektedir.
Karbon salınımını azaltmak için daha düşük Karbon salınımlı motorlar geliştirilmekte, daha verimli araçlar kullanılmakta, araç ölçüleri büyütülmektedir. Havaya salınan Karbon gazlarının azaltılmasının bir diğer yolu da deniz, demiryolu taşımasının ton-km olarak yüzdesinin arttırılmasıdır. Yani uzak mesafelere yapılan taşımaların kara yoluyla değil, ton-km başına daha düşük yakıt tüketen gemi ve demiryollarıyla yapılmasıdır. Karayolları kısa mesafede kapıdan kapıya taşıma yaptığımız bir sistem iken; uzaklığı 300 km’yi aşan mesafelerde yükleme noktasından istasyona veya limana kadar kara yoluyla taşıma yapılması, limandan, istasyondan indirme adresine kadar yine kara yolu ile taşınması gerekmektedir. Bu yolla hem maliyetler düşecektir, hem de hava kirliliği azaltılacaktır.
(daha&helliip;)
Dünya geneline baktığımızda, ilginç sayılabilecek bir yılı geride bıraktığımızı söylemek son derece mümkün. 2011’in başlaması ile Ortadoğu’nun aniden ısınması, dikta yönetimlerinin yerini yavaş yavaş halkların da isyanı ile ortaya çıkan ayaklanma hareketleri ile demokratik sayılabilir yönetimlere bıraktığı, adına Arap Baharı denilen bir devrim sürecini yaşadık ve hep birlikte heyecan ve merakla izledik. Tunus ile başlayan; Mısır, Yemen, Suriye ve ardından da Libya’da meydana gelen bu hareketlenme belki haritayı değiştirmedi ama, özellikle ticari hayatımızı önemli ölçüde değiştirdi. Libya’daki müteaahhitleimiz ve bu bölgeye iş yapan tüm ticaret adamlarımız önemli sıkıntılar çektiler. Suriye gibi önemli bir komşu devlet ile yaşadığımız ve gerek ticaret yapanlara, gerekse nakliyecilerimize yansımasını ise hep birlikte takip ediyor ve ancak bizlere en az zararı vermesini dileyebiliyoruz.
(daha&helliip;)