Serbest Bölgelerin Tarihsel Gelişimi
Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1927 yılında ilk serbest bölge uygulaması “Serbest Mıntıka Kanunu” kabul edilmiştir. Bu kanuna göre Amerikan Ford Şirketiyle yapılan sözleşme gereği Ford traktör, kamyon ve otomobil parçaları getirilerek İstanbul Tophane’de oluşturulan bir bölgede montajı yapılarak Türkiye için satılması planlanmış olup ancak 1929 yılında ekonomik krizin baş göstermesiyle uygulama geliştirilememiştir.
1946 yılında çıkarılan bir kanunla İstanbul Eminönü’nde oluşturulacak bir antrepo’da ülkemizde üretilecek el ürünlerinin bir bölgede toplanarak ülke dışına satışı planlanmış olup ancak bu yasa da işlevlik kazanmamıştır.
1953 yılında yeni bir serbest bölge kanunu çıkartılmıştır. Bu kanunun uygulanmasına işlerlik kazandırabilmek için 1956 yılında serbest bölge nizamnamesi çıkartılarak 1957 yılında İskenderun TCDD limanında oluşturulan bir alan serbest bölge olarak kullanılmaya başlanmış fakat yürütülemeyerek kısa süre sonra kapatılmıştır.
Bu tarihlerden sonra 1985 yılında çıkartılan ve halen yürürlükte olan Serbest Bölgeler Kanunu’nda bir değişiklik olmamıştır.