Farklı bir sektör olan otomotivi, ve ülkeye kattığı değer ile son dönemde oluşan gelişmeleri bir gözden geçirmek istedim. Öyle bir sektör düşünün ki, içinde ihracat olsun, ithalat olsun, yüksek istihdam olsun. Öyle bir sektör düşünün ki, ülkenin dinamosu olsun. Ve ülkenin dinamosu olabilecek kadar önemli bir sektörden söz ediyor isek, zaten çok da iyi irdelenmesi ve sürekli izlenmesi kaçınılmaz demektir.
Teknolojik olarak karmaşık bir yapıya sahip, ana faaliyet alanına odaklanmanın önemli olduğu ve dış kaynak kullanımınına da bir hayli ihtiyaç duyan bir sektör “otomotiv”. Sektörün kritik özelliklerinden bir tanesi, üreticilerinin etrafında odaklanıyor olmasıdır. Türk otomotiv endüstrisine bir göz attığımızda, 2011 yılı verilerinde yıllık yaklaşık 1.2 milyon adet üretim gerçekleştiğini ve bunun da 790 bin adetinin ihraç edildiğini görüyoruz. Ekonomik değeri ise, yaklaşık 18.5 milyar dolar. Buna karşılık dünya tüketiminden alınan pay, %1.56. TÜİK verilerine göre, 2012’de ulaşılan ihracat rakamı 19 milyar dolar, 2013’te ise 21.3 milyar dolar. Dolayısı ile 2013’ün de ihracatı en yüksek sektörü. Otomotivciler 2023 yılı için de hedefini belirlemiş durumda. 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat. Ve bu da yaklaşık 75 milyar dolara ve dünyadaki payın da %2.5’e çıkması anlamına geliyor.
(daha&helliip;)
Lojistik faaliyetlerle ilgili yaklaşık 60’a yakın bölüm, yeni mezunlarını (sanırım 4.000 civarında) verdi.
İş bulabilenler şanslı, iş bulamayanlar ise pes etmemeli ve karamsarlığa düşmemeli (hepimiz yaşadık).
İş bulanlar, lojistik faaliyetlerde görev alarak profesyonel iş hayatına başlayacak ve onlar için hem zorlu hem de zevkli bir dönem başlayacak.
Bütün gençler, hoş geldiniz diyerek naçizane birkaç önerimi paylaşmak isterim.
(daha&helliip;)