Bir taşıma (veya taşıma serisi) için, mallarını taşıtan firma ile taşımayı üstlenen nakliyeci, bu hizmetin alım/satım koşullarını sözleşme ile imza altına almak isteyebilir.Böyle bir nakliye sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli 3 hususu aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
– Sözleşmenin konusu
– Ödeme şekli ve vadesi
– Serbest Süre ve Bekleme (Demuraj) Ücreti
Sözleşmenin Konusu; nakliyenin kapsamını, yani malzemelerin nereden nereye ve ne şekilde taşınacağını içerir.
Aşağıda bazı örnekleri görülebilir :
– Bursa’dan Almanya-Berlin’e 12 adet komple tenteli standart TIR ile karayolu taşıması
– Kocaeli Gebze’den ABD Las Vegas’a toplam 4 palet 7 ton kargonun kapıdan kapıya havayolu ile taşınması
– 500 cbm malzemenin 8 adet 40’DC konteyner ile Shangai Limanı’ndan Mersin Limanı’na taşınması
“BPO mal mukabili gibi bir ödemeyi akreditif güvencesine kavuşturuyor”
Banka ödeme yükümlüğü diye adlandırabileceğimiz Bank Payment Obligation (BPO) uluslararası ticarette yerini sağlamlaştırmaya başladı. Hem akreditifli işlemlerin güvencesini sunması ve hem de mal mukabili işlemlerin hızına ve maliyetine yaklaşması bu yeni ödeme şekli BPO’nun kullanımının hızla yaygınlaşabileceğinin bir göstergesi.
(daha&helliip;)
Son dönemin en popüler ödeme şekillerinden birisi halini aldı “Nakliyeci Mukabili”. Bu da nereden çıktı, böyle bir ödeme şeklide mi var diye düşündünüz eminim bir an için. Mal mukabili,vesaik mukabili, akreditif mukabilini duyduk, ama bunu hiç duymadık diye mırıldanıyorsunuz içinizden belki de. Elbette resmi literatürde böyle bir ödeme şekli yok; ama ithalat ihracat yapan firmalar varmış gibi davranıyorlar nedense.
Taşımacılık yapan firmalar özellikle Dış Ticaret’te, ithalat veya ihracat yapan firmaların çok önemli bir partneri, hatta stratejik iş ortağıdır. Önce mevcut ödeme şekillerini biraz hatırlayalım, ve sonra da bakalım nakliyeci mukabili, bunların neresinde yer alıyor.
(daha&helliip;)