Uluslararası ticaretin gelişmesi her geçen gün taşıma modlarının üzerine daha fazla yük binmesine sebep oluyor. Her yıl dünya çapında büyüyen ekonomiler, gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan satın alma gücü yüksek bir orta sınıf, lüks tüketimin yeni ürün gruplarıyla çeşitlenmesi gibi saymakla bitiremeyeceğimiz etkenler bu yükün artmasına sebep olan yegane faktörlerden.
Denizyolunda yapılan konteyner taşımacılığı ise dünya üzerinde bu yükün büyük bir kısmını taşırken artan dış ticarete karşılık verebilmek için her geçen gün daha da genişliyor. Taşıma kapasitesi yüksek yeni gemilerin inşası, limanlara olan yatırımların artması, ve buralarda elleçlenen konteynerlerin daha hızlı işlem görebilmesi için yapılan ekipman yatırımlarını bu noktada sayabiliriz. Geçtiğimiz yıl uluslararası sularda tam 150 milyon TEU konteyner taşınırken 600 milyon TEU da konteyner elleçlendi. Önümüzdeki yıl ise bu oranın yaklaşık %20 oranında artması bekleniyor. Şüphesiz bu artışa cevap verebilmek; ancak yeni yatırımların yapılmasıyla mümkün olabilir.
(daha&helliip;)
Günümüzün en çetin ve kıyasıya savaşı, mal satmadır. Amacı, “pazar büyütme ve pazarı etkili olarak kullanma” biçiminde beliren bu savaşta, toplumlar olanaklarını değerlendirdikleri oranda rakiplerine üstünlük kurarlar.
Pazar tutabilme ciddi çalışma, sürekli izleme ve araştırma, dışa açılma, bilgili yönetim, uygun fiyat politikası, standardizasyon, bilinçli dış temas, destekleme ve ulaşım sorunlarının iyi değerlendirilmesini ve de tedbirlerini gerektiren bir konudur. Buysa, ulusal ekonomilerin kendi pazarlarına en uygun koşullarla ulaşabilmelerini olanaklayan ulaşım örgütleri aracılığıyla gelişir.
(daha&helliip;)
Navlun konferansları, Birleşmiş Milletler organı UNCTAD’da 1973 yılında kabul edilmiş “Navlun Konferansları Kodu” sürecinde Batı tarafından bağımsız taşıyanlara (outsiders) yeşil ışık yakan rezolüsyonun kabulüyle pasifize edilmiştir. Navlun Konferansları Kodu’nun kabul edildiği yılda dünya denizleri birbirinden farklı 360 navlun konferansı tarafından parsellenmişti.
Klasik / konvansiyonel navlun konferanslarının yerini günümüzde konteyner taşıyanlarının örgütlendiği navlun konferansları aldı.
Türkiye de deniz yoluyla yapılan dış ticaret taşımalarında değişik konvansiyonel navlun konferansları tarafından verilmiş taşıma hizmetlerinden yararlandı.
(daha&helliip;)
Deniz taşımacılığının iki tarafı vardır: Taşıyan ve taşıtan.
Taşıyan, gemi sahibi olduğu zaman donatan, bir donatanın gemisini kiralayarak deniz ticareti yaptığı zaman işleten / kiracı donatan olarak bilinir.
Yükünü taşıtan kimse, tarifeli / layner taşımalarda yükleyici adını alır; tramp taşımalarda ise taşıtan. Yani taşıtan da yükleyici de yük ilgilisidir; ama yüklerini taşıttıkları taşıyan(lar)ın hizmet anlayışı bir diğerinden farklıdır. Layner taşıyanı çokluk sanayi malları taşır; tramp taşıyanı da dökmeyükler.
Taşıyanlar içinde layner taşıyanları genelde kapalı navlun konferansı çatısı altında örgütlenmiştir. Hizmetleri “konferans taşımaları” diye de anılır. Navlun bir örnekliğini / tarife birlikteliğini esas alır.
(daha&helliip;)