Kısaca; Bir firmanın deposundan alınan ürünlerin aynı gün içerisin de alıcısına teslim edilmesi işlemine direkt (sıcak) dağıtım denir. Firma ürünleri ister kendi fabrika veya deposundan isterse bir lojistik şirketinin deposundan sevk edebilmektedir. Genellikle siparişler bir gün önceden alınarak ertesi günün araç, miktar, ds/kg ve rout planı yapılarak ürünlerin sevke hazır hale getirilmesi sağlanır. Çıkış yerinden ürünleri alan araç belirlenen rout planı çerçevesinde teslimatlarını aynı gün içinde yaparak direkt (sıcak) dağıtım operasyonlarını tamamlar.
Üretici veya ithalatçı firmaların bu şekilde bir operasyon yapma planları var ise ve bu operasyonu kendi araçları ile değil de bir lojistik şirketi üzerinden yapmak istiyorlarsa maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyat almak adına bazı çalışmalar yapabilirler.
(daha&helliip;)
Lojistik şirketlerinin günün şartları ve şirket prensipleri doğrultusunda hazırlamış oldukları sözleşme taslakları vardır. Her taslak her lojistik şirketi için farklılık gösterir. Yapılacak olan işin detayları, prosedürleri, şirket yapısı, uyulacak kurallar, cezai-i durumlar vb. maddeler içerik ve taslak olarak farklıdır.
Lojistik şirketleri anlaşma yapacakları firmalar ile fiyat noktasında mutabık kaldıktan sonra, sözleşme taslaklarını firmaya gönderip uygunluğu noktasında onay beklerler. Onaya müteakip sözleşmeler karşılıklı olarak imza altına alınarak kesinleşir. Tabi bir de bu durumdan farklı olan durumlarda söz konusudur. Şöyle ki; Lojistik ciro anlamında çok ciddi ciroları olan ve referans olabilecek firmaların, lojistik şirketleri üzerinde baskıcı bir tavrı olabiliyor. Hatta bazı durumlarda lojistik şirketi kendi sözleşme taslağı üzerinden değil, müşterinin sözleşme taslağı üzerinden anlaşma yapabiliyor. Burada ki durumun izahı şudur ki; Eğer bir lojistik şirketi sektörde ciddi bir ciro gücüne sahipse, müşteri tedariki noktasında sıkıntısı yoksa bilinir güvenilir bir firma ise işte o durumda anlaşma yapacağı firmanın cirosunun veya referansının hiçbir önemi yoktur. Orada lojistik şirketinin dediği olur. Lakin tam tersi bir durumda lojistik şirketi orta ölçekli bir firma ise, müşteriye ihtiyacı varsa, sektörde yeni bir firma ise, referans olabilecek firmalar ile çalışmak istiyorsa işte bu tip lojistik şirketleri kendilerinden bazı fedakarlıklar yaparak sözleşme taslağında ki birçok maddeden feragat edebiliyorlar.
(daha&helliip;)
Lojistik sektörü gün geçtikçe gelişen, yeniliklere her zaman açık bir sektördür. Gerek Dünya’da gerekse Türkiye’de ciddi anlamda farklı oryantasyonlar geçiren lojistik sektörü, müşteri odaklılık prensibi çerçevesinde farklı oluşumlar ve operasyonlar içine girmekte, bu operasyonlar lojistik sektörüne yeni kazanımlar ve aksiyonlar kazandırmaktadır. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte müşteri talepleri farklılaşmış, online bilgi akışı önem kazanmıştır. Teknolojilerine bu yönde yatırım yapan şirketler, günümüzde ve gelecekte müşteri bulma ve müşteri odaklı çalışma noktasında her zaman önde olacaklardır.
(daha&helliip;)
Geçen hafta, Dünya’daki ekonomik ve siyasi çalkalanmalara değinmiş, bu hareketli ortamın her geçen gün yeni bir kaosa doğru gittiğinden ve bunun da ticareti karmaşık hale getirdiğinden söz etmiştim.
Genellikle ARC Eğitim ile yaptığım seminerlerde, ticaretin nasıl doğduğunu ve lojistiğin de ticaretin varlığı sebebi ile ortaya çıktığını anlatırım. Aslında düşündüğümüzde bütün iş dalları ticaretin varlığı ile ortaya çıkmamış mıdır. Dünya sadece Adem ile Havva’ya aitken herhalde çok rahat etmiş olmalılar, nasıl olsa her şey onlarınmış. İnsanların sayısı arttıkça, biri, öbürününkinin sahip olduğunu elde edebilmeyi istemiş. Bir taraf vermek istemeyince diğer taraf saldırıp zorla alır, kim kimi döverse (!) o taraf amacına ulaştırmış. Sonra bakmışlar, döv döv nereye kadar, nasıl olsa bir gün birisi de beni dövecek, daha medeni bir yol araştırmışlar. Ve insanlar, ticaretin başlangıç noktası olan takası keşfetmişler.
(daha&helliip;)
Atasözleri ve deyimler, kültürün ve folklorun parçasıdır.
“Zurnada peşrev olmaz”, “Ahmak iti yol kocatır”, “Acele işe şeytan karışır” ve “düşünüp taşınmak” gibi planlama yapılmadan, sistemli çalışmadan ve olası sorunları öngörmeden yapılan her çalışmanın, ileride sorunlar ile karşılaşacağını gösteren atasözleri ve deyimler vardır.
Oysa; “hele bir başlayalım, gerisini bir şekilde hallederiz (!)” manasına gelen ve ne atasözü ne de deyim olan “Kervan Yolda Dizilir” sözüne göre hareket ediyoruz. (daha&helliip;)