Bildiğiniz gibi B2B, İngilizce ” Business-to-Business ” yani ” İşletmeden İşletmeye ” diye çevirebileceğimiz ve müşterilerimizin de bizden aldıkları ürünleri kendi ihtiyaçları için kullandıkları bir iş yapma çeşidi. B2C ise işletmemizin müşterilerinin, perakende piyasaya hitap eden işletmeler olması hali.
Bu tanımdan hareketle sohbetimizin konusu, aynı işi yapan iki ayrı işletmeye bakalım.
Her ikisi de un fabrikası çalıştırıyor. Ancak her iki işletme de pazarlama ve teslimat çalışmalarında biraz sıkıntı yaşıyorlar. Müşterileri değişik sektörlerden ve müşterilerinin arasında, sadece ekmek imalatı yapan büyüklü küçüklü fırıncılar, fabrikalar var. Unlu mamullerin her çeşidine girmiş olanlar var. İrili ufaklı pastaneler ve benzeri işletmeler var.
(daha&helliip;)
Bu iki yeni ticaret kavramı genellikle birbirlerine karışıyor. Her ne kadar e-ticaret yapabilmek için e-pazarlama olmazsa olmaz bir işlem ise de, e-pazarlama yapan herkes, e-ticaret yapmaya başladık dememeli. İhracata ciddi boyutta asılan bir arkadaşımızın “e-ticaret yapıyorum” demesi üzerine sorduğum sorunun yanıtı, tartışmayı bu sohbetin konusuna yönlendirdi.
Kısa ve basit bir tanım yapmaya çalışırsak e-pazarlama, elektronik işlem olanaklarını kullanarak internet üzerinden firmamızı tanıtmak ve yine aynı platformları ve olanakları kullanarak olası müşteri kitlesi veya hazırdaki müşterilerimizle hızlı bir bilgi ve belge akışını sağlayarak sağlıklı iletişim kurmaktır. E-ticaret ise bu işlemlerin üzerine, alım satım işleminin de siber ortamda bitirilmesini kapsar. Hatta müzik ve yazılım tarzı ürünler, internet üzerinden teslim edilmekte ancak fiziksel teslimat gereken ürünler, her ne kadar alım satım işlemleri internet üzerinden yapılmakta ise de teslimat geleneksel taşıma araçları ile olmaktadır. (daha&helliip;)
Lojistik hizmetlerin tarihine bir göz atmak istiyorum. Lojistik yönetiminin uygulandığı tedarik zinciri içindeki hizmetler, dünya üzerinde tarih öncesi çağlardan beri yapılmaktadır. Daha, yerleşik düzene geçmeden önce, avlanan hayvanların, toplanan meyvelerin ve diğer gıdaların taşınması, ileride tüketilmek üzere kurutulması, saklanması ve yeniden taşınması işlemleri yapılmaktaydı. Yerleşik düzene geçtikten sonra üretilen gıda ve ihtiyaç malzemelerinin taşınması, çeşitli şekillerde korunması, depolanması söz konusu olmuştur. İhtisaslaşmanın başlaması ile de iş bölümü ve coğrafi avantajın getirdiği farklı üretim teknikleri geliştirilmiş, kişisel tüketimin hatta yerel tüketimin ötesinde takas için, ticaret için üretim, taşıma ve depolama çalışmaları başlatılmıştır. Ortaçağda gemilerle, kervanlarla ülkeler, hatta kıtalar arası ticaret gelişmiş ve sömürgecilik ile zengin ve ucuz hammadde üretimi, taşıması ve dağıtımı başlamıştır. Tüccar ülkeler zenginleşmiş, yeni kıtaların bulunması ile deniz yolları önem kazanmış, kara yolları iyileştirilmiş, büyük limanlar, geniş depolar inşa edilmiştir. (daha&helliip;)