DHL Global Forwarding Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Sn. Özgür Yarmalı ile Röportaj
Kendizi tanıtır mısınız?
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuyum. Üniversite ikinci sınıfta çalışmaya başladığım lojistik sektöründe 14.yılımı tamamladım. Şu anda DHL Freight Ülke Satış ve Pazarlama Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Aynı zamanda İstanbul Adliyelerinde Uluslararası Karayolu Taşımacılığı alanında bilirkişilik yapıyor ve üniversitelerde Lojistik Hukuku alanında misafir öğretim görevlisi olarak dersler veriyorum. Bütün bunların dışında şu sıralarda önümüzdeki ay yayına çıkacak olan Lojistikte Pazarlama isimli kitabım için çalışıyorum.
İş hayatınızdan bahseder misiniz?
İş hayatı, üniversitedeki öğrencilik hayatından ve kişinin sosyal yaşantısından çok çok farklı bir hayat. Özellikle çalıştığınız sektör lojistik ise bu farklılık kendisini daha da belirgin bir şekilde gösteriyor. Ben şahsen lojistik sektöründe çalışan biri olarak iş hayatında en çok ‘’iletişim’’e dikkat ediyorum. Özellikle tedarikçilerinizle ve iş arkadaşlarınızla olan iletişiminiz ne kadar kuvvetliyse, o doğrultuda müşteri memnuniyeti oluşturabiliyorsunuz. Bu sebeple iş hayatında özellikle de lojistikte iyi iletişim, sektörün dinamikleri arasında yer alan en önemli unsur.
Mesleğinizi anlatır mısınız? Seviyor musunuz?
Lojistik sektörü, kendine has dinamikleriyle sürekli gelişim içinde olan bir sektör. Eğer bu sektörde çalışıyorsanız kendinizi gelişime açik tutmalı ve yenilikleri çok dikkatli bir sekilde takip etmelisiniz. Ayrıca yoğun stres altında çalışabilmeli, karşılaştığınız ciddi problemlere çok hızlı bir şekilde çözüm üretebilmelisiniz. Ben ‘’satışcıyım operasyonu bilmem veya bilmeme gerek yok’’ diyemezsiniz; çünkü lojistik sektörü öyle bir sektördür ki, sadece kendi yaptığınız işi iyi bilmeniz yetmez, aynı zamanda diğer işleride bilmeniz gerekir. Hem kendi yaptığınız iş, hem diğer işler, hem de sürekli gelişim ve degişimleri takip etme durumu, sizin mesleğinizin ne kadar hareketli bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Bende yapı olarak durağan bir hayatı sevmediğim için lojistik sektörünü ve dolayısıyla işimi çok seviyorum.
İş hayatınızın dışında hobilerinizden söz eder misiniz?
Düz koşu ve kick box yapıyorum ayrıca gazeteleri ve gündemi iyi takip etmeye çalışıyorum.
Hedeflerinizden bahsetmek ister misiniz?
Tek hedefim bulunduğum pozisyonun gerekliliklerini tam olarak yerine getirerek, lojistik sektöründe genç arkadaşlara bir şeyler aktarabilmek. Bu sebeple birikim ve deneyimleri bir kitapta topladım. Şuan ki en büyük hedefim, kitabımı en hızlı şekilde yayına hazırlamak ve sonrasında bir çok üniversitede bu bilgi birikimimi paylaşmak.
Üniversite yıllarınızı anlatır mısınız?
Birinci sınıfı Konya Selçuk Üniversitesi’nde okudum. O yaşlarda futbol oynuyordum ve Konyaspor’a transferim söz konusuydu. Futbol ve okulu aynı anda yapabileceğimi düşünüyordum; ancak yapamadım ve bir seçim yapmak zorunda kaldım. Okulu seçtim, çok çalıştım ve sonucunda yatay geçişle Istanbul Üniversitesi’ne geldim. İstanbul’da ilk senemde iş hayatına atıldım. Hem çalıstım, hem de düzenli olarak ders notlarını arkadaşlarımdan temin ederek okulumu aksatmadım ve sınavlara girdim. Sonucunda hem işi hem okulu idare edebildim.
Lojistik Bölümü hakkında düşünceleriniz?
Kesinlikle gerekli bir bölüm; çünkü maalesef bizim sektörümüzde yetişmis iş gücü bulmak oldukça güç. Aynı zamanda sektörümüzün akademik calısmalara da ihtiyacı var.
Lojistik bölümleri için üniversitelerde verilen eğitimi nasıl buluyorsunuz?
Dürüst olarak ifade etmem gerekirse yetersiz buluyorum. Bana göre bunun başlıca ana sebepleri; üniversitelerle özel sektörün yeterince koordineli calışmaması, yetişmiş akademisyen azlığı ve konuya vakıf özel sektör temsilcilerinin üniversitelerde yeterince yer almaması… Ancak zaman içinde hem üniversitelerin hem de özel sektörün bu konuda ciddi mesafe katedeceğine inanıyorum.
Son olarak öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Maalesef öğrenci arkadaşların büyük bir çoğunluğu lojistik bölümünün yeni ve popüler bir bölüm olmasından sebep mezun olur olmaz çok rahat iş bulabileceklerini düşünüyor. Hatta bu düşünce bazı arkadaşlarda oyle noktalara gelmiski, kendilerini mezuniyet sonrasi kirmizi halilar sererek ust duzeyde yöneticilik pozisyonuyla karşılayacak şirketler olduğunu bile bekliyor. Ancak üzülerek belirtmek zorundayımki böyle bir dünya yok! Lojistik bölümünde okumak demek mezuniyet sonrası rahatlıkla iş bulabilmek anlamına gelmemeli. Şu anda bir çok üniversitede lojistik bölümü var ve bu bölümler her yıl yüzlerce yeni mezun veriyor. Bu kadar çok yeni mezunun olduğu ve dolayısıyla rakiplerinizin olduğu bir ortamda kendinizi ön plana çıkarmanız gerekiyor. Bunun içinde ilk önce yapmanız gereken vakit kaybetmeden hemen bir lojistik firmasında işe başlamak. Ögrencilik hayatında elde edeceğiniz iş tecrübesi sizi mezuniyet sonrası rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır. Tabi bu tecrübenizi kullanabilmeniz için kişisel imajınızın, iletişim ve ilişkilerinizinde iyi olması gerekiyor. Ayrıca sektörle ilgili aktivitelere katılmak, sektörel dergi ve yayınlari takip etmek de içinde bulunduğunuz sektör açısından oldukça önemli.
Röportaj – 16 Ekim 2011
Muhammet Enes TOPRAK
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Lojistik Kulüp Başkanı