Yaklaşık 15 yıl önce lojistik ile ilgili profesyonel iş hayatımın ilk depo deneyimi sırasında depoda çalışan bir ağabey, bana “bu işe neden girdin? Depocuya kız mız vermezler” demişti.
Anneler, evlilik çağına gelen kızları için iyi ve önemli işi olan “doktor, mühendis . . .” hayal eder. Bu ağabey de, depoculuğun evlenmek isteyen kızların hayalini süsleyen bir meslek olmadığını düşünmüş olacak ki bana “depocuya kız vermezler” demiş olabilir miydi?
Geçen yılları düşündüm. Ağabey mi haklıydı? Yoksa, depocular, evlilik çağına gelen kızlar için “doktor, mühendis …” gibi iyi ve önemli iş haline gelmiş miydi?
(daha&helliip;)
Uzun zamandır bu konuyla alakalı sorular geldiği için herhalde artık yazmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Daha önceki yazılarımdan birinde bu konuya değinmiş olmamla beraber bu sefer size baştan başlayıp bir depo kurarken nelere ihtiyaç duyarız, neleri dikkate almalıyız gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım. Herkesin kullanımına açık bir bir depo kuracağımızı varsayarak başlayalım.
Depo Tasarımı
İlk olarak kurduğumuz yerin seçimi çok önemli, madem bu işten kar elde edeceğiz ticaret merkezlerine, gümrüklere, fabrikalara kısacası hitap etmeyi düşündüğümüz çevreye yönelik bir yer seçimi yapmalıyız. Deponun tasarımı da oldukça önemli tabi ki, koridorların aralıkları genişlikleri,rafların yüksekliği gibi unsurları göz önüne alarak foksiyonel bir depo tasarımı gerçekleştirmeliyiz. Ayrıca günde ne kadar araç doldurma boşaltma yapılacağı, içeride ki ürünlerin gün içinde depo içerisinde yapabileceği hareketini de planlamalıyız ki buna yönelik olarak sahip olmamız gereken özel ekipmanları da bir bilelim. İleriye yönelik olarak da olurda depomuzu genişletecek olursak ne kadar bir genişleme potansiyeline sahip olduğu da ayrı bir önemli tabi ki.
(daha&helliip;)