Uluslararası kurallar hazırlandıkları yılla anılır. SOLAS 74/78, MARPOL 73/78, COLREG 1972 gibi.
Denizde çalışma hayatını yeni esaslara bağlayan MLC 2006 da, mevcut ILO Sözleşmelerinin 70’e yakın bölümünün elden geçirilerek tek bir şemsiye altında toparlanmasıyla yeniden şekillendirilmiş ve 2006 yılında hazırlanmış bir kompendiyumdur.
Bu nedenle denizde çalışma esaslarını düzenleyecek ilk köklü ILO ürünü olacaktır, Uluslar arası Denizcilik İş Sözleşmesi-2006. MLC 2006 ile çalışma ortamı olarak gemi, gemiadamı ve işveren ilişkileri eskisi gibi olmayacaktır. Öncelikle, Deniz İş Kanununda boşluk olarak gözüken geminin işyeri olup olmadığı konusu MLC 2006 ile çözümlenmiş, gemi işyeri olarak kabul edilmiştir (K.IV).MLC 2006, gemiadamı için hem çalışma, hem yaşama ortamı olan gemilerin standardını yükseltmeyi ilke edinmekte; gemi maliklerinin haklı rekabet ortamında ekonomik entereselerini de korumaktadır. Gemi malikleri açısından ekonomik entereseleri güvenceye almak için de, haksız rekabeti önleyecek birörnek uygulama getirilmiştir.
Buysa, Konvansiyonun ayrılmaz parçasını oluşturan – özellikle – Kod hükümlerinde taraflar arasında denge kurarak sağlanmıştır.
(daha&helliip;)
Gemilerden Kaynaklanan Deniz Kirliliğini Önleme Anlaşması
International Convention for the Prevention of Pollution from Ships
(MARPOL73/78)
Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğinin; kazalar sonucu petrol yayılmaları, gemi boyaları ve balast suları dışında önemli bir nedeni de gemilerin katı ve sıvı atıklarını denize boşaltmalarıdır. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliğini önleme anlaşması (MARPOL)’e göre gemiler, denize boşaltılması yasak olan atıklarının işlem görmesi sonucu kalan kalıntılarını depolamak zorundadır.
Gemiler, kirletici atıklarından kurtulmak için boşaltılma izni verilen atıkları denize boşaltmakta, izin verilmeyenleri de işleme tabi tutarak (yakma, ayırma vs.) kalanları seyir esnasında depolayarak, limanlardaki atık kabul tesislerine boşaltmaktadırlar. Bu nedenle, limanlarda gemilerde oluşan atık ve kalıntıları, gecikmeye neden olmayacak şekilde alacak katı ve sıvı kabul tesislerinin olması gerekir. Denizlerin gemiler tarafından kirletilmesini önlemenin en etkin yolu, gemilerin seyir süresince depoladıkları katı ve sıvı atıklarını limanlardaki kabul tesislerine boşaltmalarıdır.
MARPOL, denizlerin gemiler tarafından işletme veya kaza nedeniyle kirletilmesinin önlenmesini amaçlayan uluslararası temel anlaşmadır. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından 1967’de Manş Denizi’nde Torrey Canyon kazasından sonra varolan OILPOL sözleşmesinin yerine hazırlanmıştı.1973’te ilk iki madde ve 1978’de diğer dört madde ile taraf devletlerce imzalandı.
Maddeler:
Ek 1 Ham petrolden kaynaklanan kirlenmenin önlenmesi,
Ek 2 Dökme zehirli sıvı maddelerle kirlenmenin kontrolü,
Ek 3 Ambalajlanmış şekilde deniz yoluyla taşınan zararlı maddelerden kaynaklanan kirlenmenin önlenmesi,
Ek 4 Gemilerden atık sulardan kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi,
Ek 5 Gemilerden katı atıklardan kaynaklanan kirliliğin önlenmesi,
Ek 6 Gemilerden hava kirliliğinin önlenmesine dair kurallardır.