“İyi bir lojistikçi olmanın ilk kuralı, iyi bir lojistikçi olmaya karar vermektir.”
Lojistik mezunu olan birçok gencimiz, gerek sosyal medyadan gerekse yazılan yazılardan takip ettiğim kadarıyla bir karamsarlık psikolojisi içindeler. Birçoğunun okuduğu bölüm hakkında kafasında birçok soru oluşmuş.
• Mezun olunca iş bulabilecek miyiz?
• Bulduğumuz işte kendimizi geliştirebilecek miyiz?
• Acaba lojistiğe seçerek doğru mu, yanlış mı karar verdik?
Gibi birçok soru lojistik mezunlarının ve hâlihazırda lojistik okuyan birçok öğrencinin kendi kendine sorduğu ana sorular. Peki, bu soruların cevabını nasıl bulabiliriz ve gelecek için duydukları kaygı gerçek mi, değil mi? İşte bu yazıda naçizane tecrübelerimi, yapılması gerekenleri sıralamak istiyorum.
Lojistiğe (Türkiye’de ulaştırma ve nakliye odaklı lojistiğe) geleceğin mesleği gözüyle bakılırken, buna yönelik eğitimleri veren birçok bölüm açılırken ve bu bölümlere her yıl yaklaşık 5.000 yeni lojistik çalışanı adayı girerken, birçoğu mezun olurken……… bu mezunların hayallerine ne oldu?
TÜİK, 06 Mart 2013 tarihinde yayınladığı “Hanehalkı İş Gücü” haber bültenin eki olarak “En son mezun olunan okul ve mezun olunan alana göre işgücü durumu, 2011-2012” verisini de yayınladı.
Bu çalışma ile FOET-1999 & Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması’na (1) göre yüksekokul ve fakülte disiplinleri bazında mezun olanlara ait işgücü, işsizlik ve istihdam istatistikleri verilmektedir.
Bunlardan biriside “Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma” disiplininden mezun olan öğrencilere yönelik işsizlik ve istihdam verileridir.
(daha&helliip;)