Lojistik; basit anlamda bakıldığında ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması ise neredeyse imkansızdır. Ve bu kavram; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi, katma değerli hizmetler ile ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesi ögelerinin tamamını kapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, hammaddenin coğrafik konumlanması, prosesin işletilmesi ve ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı, geri hizmet olarak verilmiştir.
(daha&helliip;)
Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşların küresel ekonominin gelişmesi için ön gördüğü stratejileri geçen yazımda ortaya koymuştum. AB’de benzer gerekçe ile üye ülkeler arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve tek pazara haline gelmek için taşımacılık ve lojistiğin geliştirilmesini ele almaktadır. Bu sayede ülkeler tek bir pazar gibi, hiçbir limitleme ile karşılaşmadan, tek ekonomik sınır içinde hızlı, ekonomik, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ticaret yapabileceklerdir.
Alt detayları beyaz, mavi kitaplarda ve sektörel raporlarda detaylı olarak verilen AB taşımacılık ve lojistik stratejileri şu başlıklarda gruplanmaktadır.
(daha&helliip;)