Türk kargo sektörü e-ticaretin hızına maalesef ayak uyduramadı. Kargo şirketlerin en karlı satışlarını oluşturan e-ticaret müşterileri, kargo şirketlerinin verdiği hizmetlerden memnun değil. Bununla birlikte birçok e-ticaret firması kendi kargo ağını kurmak adına çalışmalara başladı. Bu duruma sebep olan nedenler;
• Zamanında teslimatın yetersiz olması
• Hasar sorunları
• Kargo takip sıkıntıları
• Problem karşısında ilgisizlik ve muhatap bulunamaması
• Türk kargo şirketlerinin, şehir içi aynı gün teslimat taleplerine cevap verememesi.
• Kargo çalışanları odaklı İADE süreçlerinin yoğunluğu
• Kalitesiz personel istihdamı
• Hasar ve çalınma olayların yoğun olması
• Değişken talepli e-ticaret müşterisi
• Fiyat
Lojistik sektöründe Ütopya yoktur. Yapılabilecekler sizin işe verdiğiniz değer ile aynı orantılıdır. Müşteri odaklı hizmet anlayışı ve inovasyon, alışılagelmiş operasyonları çok farklı bir boyutlara taşıyarak kargo göndericisini ve kargo alıcısını her daim memnun etmelidir. Ülkemizde ki kargo firmalarının en çok kar ettiği ve para kazandıkları aksiyon e-ticaret operasyonlarıdır. Çoğunluğu dosya ve Mİ (0-500 gr.) olarak sevk edilir. Kargo mantığı şöyledir. Bir buzdolabını sevk ettiğinizde mi daha çok ciro yaparsınız, yoksa bir buzdolabı kolisini farklı ücretlerde dosya-Mİ paket ile dolu şekilde sevk ettiğinizde mi?
E-Ticaret hacmi ülkemizde her geçen yıl büyüme kaydetmektedir. Yabancı sermayeli birçok firma Türkiye’de aksiyon almak adına fizibiliteler yapıyorlar.
Türkiye’de ortalama e-ticaret harcaması 510 TL.’dir.
Türkiye’de bugün 36 milyon kişi internet kullanıyor ve bu nüfusun yaklaşık yüzde 47’sine denk geliyor. Ülkemizde, internet kullananların 10 milyonu internetten en azından bir kez satın alma gerçekleştirmiş ve bu kullanıcıların ortalama e-ticaret harcamaları yaklaşık 510 TL’ye ulaştı.
Türkiye, Avrupa ortalamasına eriştiği takdirde; Türkiye’de 48 milyon internet kullanıcısı olacak. Bunların 31 milyonunu online alışveriş yapar hale gelecek ve ortalama harcamaların ise 1.600 TL seviyesine ulaşacaktır.
2016 yılı beklentilerine bakacak olursak Türkiye’nin internet kullanıcısı sayısında 42 milyona, internetten alışveriş yapanların sayısında ise 16 milyona ulaşacağı ön görülüyor. Ortalama alışveriş tutarları ise 600 TL sınırına dayanacak.
2008 yılında dünyadaki e-ticaret hacmi 862,2 milyar TL, Türkiye’de ise 4,5 milyar TL idi. Bu tarihten sonra dünyada e-ticaret yıllık yüzde 18,7 büyüme gösterdi. Türkiye’de ise büyüme oranı dünya ortalamasını ikiye katlayarak yüzde 35 seviyesinde gözlendi. 2016’ya kadar e-ticaretin her yıl yüzde 16,8 büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor.
Online alışverişlerde kredi kartı kullanım oranı yüzde 88’e ulaştı.
Online alışverişlerde müşterilerin yüzde 88’i kredi kartı ile ödeme yaparken, yüzde 4’ü ise banka kartı tercih ediyor. Online ödemelerini havale/EFT ve mobil ödeme ile yapanların her ikisinin de oranı yüzde 1’er olarak dağılıyor. Online alışveriş yapanların yüzde 6’sı ise satın aldıklarının ücretini kapıda ödemeyi tercih ediyor. (Kaynak; http://www.piramiteticaret.com/Blog/turkiye-de-e-ticaretin-bas-dondurucu-buyume-hizi-66.aspx )
Peki Türk kargo sektörü e-ticaretin bu denli büyümesine hazırlıklı mı? Bence hayır. Sadece kapıdan ödeme hizmeti vererek e-ticaret firmalarını memnun edemezsiniz. Yapılması gerekenler;
• Teknik alt yapının tam online yapılması
• Operasyon yapılarının gözden geçirilmesi. Yönlendirme kargo ve devir kargonun kontrol altına alınması.
• Şehir içi aynı gün teslimat aksiyonlarının organize edilmesi
• E-Ticaret teslimleri için özel ekiplerin kurulması ve eğitilmesi
• İADE süreçlerinin çok katı şekilde takip edilip, İADE’nin minimize edilmesi.
• Teslim şekillerin yapılandırılması. (Zaman ve günü belli, zamanı öncelikli, saatli teslim, gece teslim, randevulu, aynı gün teslim)
• Ödeme şekillerin attırılması (Kontörle öde, kendin al ucuz öde)
Ülkemizde kargo şirketleri, en yaygın çalışan, çok önemli bir lojistik sektörü kuruluşlarıdır. Ülkenin her tarafına, her noktadan paket ölçüsünde malzeme yollayabileceğiniz ve alabileceğiniz bir alt yapı kurulmuştur. Yurtiçi Kargo, Aras Kargo, MNG Kargo, Sürat Kargo ve Varan Kargo bu kuruluşların en büyük ölçekli çalışanlarıdır.
Rekabetin çok yoğun olduğu ve hizmetin doğrudan son kullanıcıyı etkilediği bu iş kolunda hizmet kalitesinin önemi çok büyüktür. Kargo şirketleri son 5 yıllık süreç içinde acentelerini yenilemişler, yazılımlarını geliştirmişler, taşıma hızını arttırmışlar, izlenebilirliği de kapsayan yazılım yatırımını da yapmışlardır. Kargo sektöründe geçmişte fiyata dayalı rekabet tüm şirketleri zor durumda bırakmış ve kar marjları düşmüş, hizmet kaliteleri azalmıştır. Son beş yıldır sektör fiyata dayalı teklif verme yerine, hizmet kalitesini, çeşitliliğini ve farklılaşmayı öne çıkaran bir yapılanma içine girmiştir. Bu sayede farklı hizmetlerin maliyetler içinde yok olması ve fiyata dayalı değil servis kalitesine bağlı fiyatlandırma ile karlı bir sektör haline gelmiştir. Lojistik hizmetlerin de son kullanıcıya teslimi adımında devreye giren şirketler ölçeklerini büyütüp verimliliklerini arttırmış ve sürdürülebilir büyüme temposunu yakalamıştır. Büyük şirketlerin hepsinde lojistik yapılanma mevcut olup hizmet birleştirilmesi sağlanmıştır.
(daha&helliip;)