Dış ticaretin en önemli duraklarından biri olan gümrüklerdeki uygulamalar hız, maliyet avantajı ve verimlilik sağlayacak yapıda olmalıdır. Bu durumun sağlanması gümrük faaliyetleri ile ilişki olan tüm paydaşları olumlu etkileyecektir. Gümrük faaliyetleri ile ilişki olan tüm paydaşlar aslında tüm kişi ve kurumlardır. Alıcılar, satıcılar, lojistik hizmet sağlayıcılar, gümrük müşavirlikleri, antrepolar ve tabi ki alınan veya satılan malın nihai tüketicileri…
Gümrük Yönetmeliği’nde ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği Tebliği’nde yapılan değişiklikler, başta lojistik sektöründen olmak üzere birçok taraftan olumsuz tepkiler aldı. Bu tepkilerin ortak noktası ise yapılan değişikliklerin dış ticarete büyük zarar vereceğidir. Değişikliklerin dış ticareti daraltacağı yönünde çok önemli endişeler ortaya konulmuştur. Ayrıca, ithalat ve ihracat operasyonlarının değişikliklere bağlı olarak yavaşlayacağı ve şehir içi trafiğinin artması gibi dolaylı sonuçlarının olacağı da yapılan negatif eleştiriler arasında yerini almıştır.
(daha&helliip;)
Yıllardan beri tartışır dururuz, Gümrük Müşavirliği mesleği acaba lojistiğin gelişimi ile ortadan kalkar mı, yoksa acaba daha önemli hale mi gelir, Müşavir Yardımcılığı mesleği devam eder mi, önemli midir, acaba Avrupa Birliği’nde böyle bir meslek var mıdır, bu meslek bitirilmeye mi çalışılıyor v.s.v.s. Uzun yıllardır Gümrük Müşavirliği sınavlarına hazırlayan eğitimlerde eğitmen olarak rol aldığım için, bu meslekte yer alan arkadaşlar ile her zaman benzer sohbetleri yapıyor, haklı olarak duydukları endişelere tanıklık ediyor ve sohbetlerini yapıyoruz. Galiba meseleye biraz derinlemesine bakmak ve aynı zamanda Gümrük Müşavirliği ve Yardımcılığı’na ilişkin sınav sistemlerini de inceleyerek görüş sergilemek en iyisi olacak.
(daha&helliip;)