Dahilde İşleme Rejimi (DİR)
1980 yılından itibaren uygulanmaya başlanan İhracata Yönelik Kalkınma stratejisine bağlı olarak düzenlenen İhracatı Teşvik Mevzuatının, Gümrük Birliği çerçevesinde, ülkemiz AB’nin Gümrük Koduna uygun hale getirilmesi yoluyla oluşturulan ve 01.01.1996 tarihinde yürürlüğe giren bir rejimdir.
Dahilde İşleme Rejiminin Temel Amaçları
– Üretim ve ticaret hacmini artırmak,
– Katma değer yaratmak,
– İstihdamı artırmak,
– Dünya piyasa fiyatlarında hammadde temin etmek suretiyle ihracatı artırmak,
– İhraç ürünlerini ve ihraç pazarlarını çeşitlendirmek.
Dahilde İşleme Rejiminin Avantajları
– Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergisi, KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet,
– AB ülkelerinden ithalde KDV ve diğer vergi, resim ve harçlardan muafiyet,
– İhracat taahhüdünü üçüncü ülkelere yapılan ihracatla yerine getirmek koşulu ile ithalatta kota ve gözetim önlemlerinden muafiyet,
– İhracat sayılan satış ve teslimler ile ilgili olarak gümrük vergisi muafiyetli ithalat,
– Eşdeğer eşya kullanımına olanak verilmesi,
– Ödenmiş vergilerin geri alınması olarak sıralanabilir.
Küçük yaşlardan beri özel sektörde çalışmak isteyen biriydim. Bir şekilde yolum devlet dairelerinde düştüğünde karşılaştığım; o hantallık, asık suratlar yavaş işleyen süreçler eskilerin deyimiyle bitmek tükenmek bilmeyen kağıt kürek işleri beni kamu sektöründen soğutmuştu. Küçük yaşlarda yaşadığım bu tecrübeler bu gün benimde bir özel sektör neferi (!) olarak iş hayatıma devam etmemi sağlamıştır demeliyim. Yine de yolum arada devlet kurumlarına düştüğünde bir çok şeyin çokta değişmediğini ve ne isabetli bir karar aldığımı yeniden gözlemleyebiliyorum.
Peki bu anekdotun konuyla ne alakası olduğuna gelirsek geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan bir genelgeyle Dahilde İşleme Rejimi işlemlerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmaya başlanmasıyla alakalı bir tebliğ yayınlandı. Genelgeden önce bu işlemler ihracatçı birlikleri tarafında yapılmaktaydı. Haliyle bu durum başta ihracatçı birlikleri olmak üzere bir çok ihracat yapan firmanın tepkisini çekti. En başta gelen çekince rejimle alakalı işlemlerinin eskiye nazaran daha yavaş bir şekilde yapılması ve bürokrasinin şirketleri zorlayacak olmasıydı.
(daha&helliip;)