Yaklaşık 15 yıl önce lojistik ile ilgili profesyonel iş hayatımın ilk depo deneyimi sırasında depoda çalışan bir ağabey, bana “bu işe neden girdin? Depocuya kız mız vermezler” demişti.
Anneler, evlilik çağına gelen kızları için iyi ve önemli işi olan “doktor, mühendis . . .” hayal eder. Bu ağabey de, depoculuğun evlenmek isteyen kızların hayalini süsleyen bir meslek olmadığını düşünmüş olacak ki bana “depocuya kız vermezler” demiş olabilir miydi?
Geçen yılları düşündüm. Ağabey mi haklıydı? Yoksa, depocular, evlilik çağına gelen kızlar için “doktor, mühendis …” gibi iyi ve önemli iş haline gelmiş miydi?
(daha&helliip;)
Palamut balığı bol, ayva ağaçları dalları kırılacak biçimde meyve dolu, bu işaretlerin yaklaşan kışın çetin geçeceğine dair işaretler olduğu büyüklerimiz tarafından öğretilirdi. Her sonbaharda olduğu gibi kış mevsiminin sebep olabileceği olumsuzlukları anımsatmak ve ilgililerin AVM, depo ve fabrikaların çatılarında kışa hazırlık önlemleri konusunda dikkatlerini çekmek benim için geleneksel bir hal aldı.
Küresel ısınma nedeniyle mevsimlerin değiştiğini konuşur olduk, şayet kış sert geçecek ise özellikle depo çatılarında biriken kar için ve çatılarda oluşan buz sarkıtları için şimdiden önlemler almak gerekmektedir. Geçen kış orta ve güney Avrupa’da birkaç lojistik depoda ağır kar birikmesinin sebep olduğu çatı çökmesi olayı hakkında farkındalık yaratmak gerekiyor.
(daha&helliip;)
İşletmeler üretmiş oldukları ürünlerin satışı ve depolanması gibi süreçlerde ya kendi imkanlarını kullanırlar ya da lojistik firmalarından, ihtiyaç duydukları bu hizmetlerden bir ya da bir kaçını satın alarak işlerini yürütürler. Eski yönetim anlayışında şirketler ürettikleri ürünlerin dağıtımını, depolanmasını, stok kontrolünü ve diğer benzeri süreçleri kendileri yönetirken, günümüzde bu durum değişerek; firmalar lojistik süreçlerin bir ya da birden fazla aşamasında dış kaynak kullanımı yoluna giderek bu hizmetleri farklı firmalardan satın almaktalar.
Firmaların dış kaynak kullanımına gitmeden; dağıtım, depolama, elleçleme, gümrükleme, stok kontrol gibi faaliyetleri şirket içerisinde oluşturdukları birimler tarafından karşıladığı durumlarda saymış olduğum her faaliyet firmalara ek bir maliyet yüklemektedir. Ayrıca lojistiğin günümüzde rekabet edilebilirliği büyük ölçüde etkilediği gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuz da asıl üretilmek istenen ürünün kalitesinin düşmesi de karşılaşılan en kötü durumlardan biridir. Asıl işi üretim olan bir işletme her bir lojistik faaliyette uzmanlaşmaya kalkıştığında gitgide kendi işine olan konsantrasyonu bozulacak ve lojistik maliyetlerin artması da karlılığı azaltacaktır.
(daha&helliip;)