Depo Bölümü’nün İşletme İçerisindeki Yeri
– İşletmenin faaliyet alanına göre, konuya verilen önem de değişmektedir.
– Bir lojistik işletmesi ile bir üretim işletmesinin depo kavramına yaklaşımı farklı olacaktır.
– Getirdiği iş yükü ve dağılımı, depoya verilen önemin finansal güçle olan etkileşimi de inkar edilemez niteliktedir.
– Depo Bölümü, sadece kuruluş aşamasında değil; işleyen bir sistem haline geldikten sonra da işletme bölümleriyle yoğun ilişki içerisindedir.
– Muhasebe, Finans, İnsan Kaynakları, Pazarlama ve Satış, Üretim ve Kalite Kontrol Bölümleri ile olan ilişkiler bu bölümün konusunu teşkil etmektedir.
Depo Bölümü’nün Muhasebe-Finans Bölümü ile İlişkileri
– Depo Bölümü, kuruluş aşamasından itibaren bir maliyet unsuru olarak göze çarpmaktadır.
– Ancak işletmeler, doğru zamanda, doğru yerde, doğru nitelikte, doğru fizibilite çalışmalarını doğru personel gücüyle birleştirebilirlerse, maliyet yaratan bir kalemden çok değer katan bir yapıya sahip olacaklardır.
– Depo bölümü eşya giriş ve çıkış kayıtlarını Muhasebe Bölümü ile paylaşmakta, böylelikle işlerin sağlıklı bir biçimde izlenmesine olanak sağlamaktadır.
Depo Bölümü’nün Pazarlama Bölümü ile İlişkileri
– Modern anlamda pazarlama tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamada işletmenin sahip olduğu en önemli güçtür. Pazarlama departmanı, hem dış hem de iç müşterinin tatmin edilmesi için gerekli olan faaliyetlerin planlanmasından, yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumludur. Bu bağlamda, depo bölümü ile Pazarlama Bölümü arasında çok güçlü ve süreklilik arz eden bir ilişkinin kurulması önemli ve zorunludur.
Depo Bölümü’nün İnsan Kaynakları Bölümü ile İlişkileri
– Depo Bölümü, gelişen teknolojiye ve kolaylaşan iş süreçlerine rağmen halen insan unsurunun etkin ve verimli bir biçimde sevk ve idaresine gereksinim duymaktadır.
– İnsan Kaynakları Bölümü, Depo Bölümü perspektifinde, depo çalışanlarını nitelikleri doğrultusunda, doğru pozisyonda, doğru ücretle istihdam etmek, gerekli eğitimleri vermek ve performanslarını değerlemekle mükelleftir.