Zaman : 2025 yılı bir mayıs sabahı – Saat 06:00 suları
Bir firmada lojistik şefi olarak çalışan Durmuş Bey, günün bu ilk saatlerinde evinde derin bir uykudadır.Birden kapısının zili hışımla üst üste çalmaya başlar.Zar zor yatağından kalkar ve uyku sersemi bir şekilde dairesinin kapısını aralar. Ellerinde bond çanta olan 2 siyah takım elbiseli adam görür.Kafasını kapının dışına hafifçe uzatır ve şaşkınlık içinde sorar:
– Buyurun, ne vardı ?
Takım elbiseli adamlar ceketlerinin iç cebinden resimli kimlik kartlarını çıkartıp Durmuş Bey’e uzatırlar.Daha genç olanı, heyecan dolu bir sesle şöyle der:
– Merhaba Durmuş Bey. Biz ISSC-Uluslararası Sektör Tanıma Birimi’nden geliyoruz. İşte beklenen o gün gelmiştir. Gün artık sizin gününüzdür !
Gelecekte böyle bir sahne yaşanmayacağı muhtemel.Sadece ağızlarda sakız olmuş bu “geleceğin mesleği” klişesini biraz egzajere etmek istedim.
Ben küçükken “Geleceğin Mesleği: Bilgisayar” denirdi.Sonra bir dönem de “Lojistik” oldu.Belki “Bilgisayarlı Lojistik” deselermiş daha sağlam bir tahmin olurmuş.
Tüm bu şakalar bir tarafa, küreselleşen ve dijitalleşen dünyada lojistiğin öneminin günden güne arttığı yüzde yüz doğrudur.Her geçen gün işini iyi yapan lojistik personellerine ihtiyaç artmaktadır.
Kişiler, kendilerini eğitim, yabancı dil, doğru tecrübe vs..alanlarda donattığı sürece, bu alanda her zaman yer bulabilecektir.
Lakin şunu gözden kaçırmamak gerekir; Lojistik bir destek birimdir.Gerçi çok önemli bir destek birimdir.Savaşta kazanmayı veya kaybetmeyi doğrudan etkileyebilir.Fakat, yine savaş örneğinden gidersek, silahların özellikleri veya askerlerin yetkinliği kadar ön planda olmadığını kabul etmek gerekir.
Yani herhangi bir üretim firmasında lojistik departmanında çalışan birinin yıllarca çalışsa bile çalıştığı firmaya genel müdür veya CEO olabilmesi zor bir ihtimaldir.”Lojistik Müdürü” olur, pozisyon varsa “Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı “ olabilir ama yukarıda belirttiğim gibi Genel Müdür veya CEO olması zordur.(Belki iş süreçleri açısından lojistiğin hayati önemde olduğu büyük marketler zinciri gibi yerlerde bu durum istisna olabilir)
Kariyerini lojistik alanında sürdürmeye kararlı ve bu yönde idealleri olan biri, ancak lojistik firmalarında bu tip en üst pozisyonlara ulaşabilir.Yüzlerce lojistik firması olduğunu düşünürseniz, böyle hayalleri olanlar için ihtimal ve ümit hiç de az değildir.
Kariyer hırsıyla yanıp tutuşan lojistik bölümü öğrencileri veya lojistik kariyerine yeni başlayan gençler için manzarayı ortaya koymak istedim.Bir persfektif sağlayacağını umuyorum.
Ahmet CORA
twitter.com/acora76
2 Yorum
korcan
Üstad,döktürmüşşün yine…
semih
merhaba hocam ben 2 yıl lojistik okudum mezun olmaya adayım,Bundan sonra 4 seneye tamamlayıp eğitimime devam etmek istiyorum, okulumu bitirmem için staj teslim etmem gerekiyor ama dosyamı hazırlayamıyorum, gümrük müşaviri yanında 40 günlük staj yaptım fakat bu süre zarfında malesef büyük bi zamanım fotokopi makinası karşısında geçti. Örnek staj defteri bulamıyorum ve ne yazacağımı bilmiyorum bana bu konuda yardımcı olurmusunuz. teşekkür ederim