Genel anlamıyla lojistik süreçlerine değindiğim ve tersine lojistiği anlatmaya çalıştığım eski bir yazımda; bu sürecin genel olarak nasıl bir anlam ifade ettiğini ve şirketler için önemini sizlere anlatmıştım. Şimdiyse bu süreci daha derinlemesine incelemek ve şirketler açısından iyi yönetilmesi durumunda ne gibi artıları olacağından bahsetmek istiyorum.
Tedarik Zinciri Yöneten Profesyoneller Konseyi (CSCMP); tersine lojistiği tanımlarken; ham madde, ürün, yarı mamül ve bilginin tüketim noktasından üretim noktasına hareketi olarak ifade etmekte. Peki tersine Lojistik sürecinde geriye doğru gerçekleşen bilgi akışının nasıl meydana geleceği daha da önemlisi nasıl yorumlanacağı ve ortaya çıkan bu dataların nasıl kullanılacağı da bir başka önemli konu olarak karşımıza çıkıyor.
(daha&helliip;)
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Senirkent Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından 22-23 Mayıs tarihlerinde 1. Lojistik Günü etkinliği düzenlendi.
Sitemiz yazarlarından Emre İPEKÇİ’nin de katılım gösterdiği etkinlikte Ayrıca Dr. Doğan KARADOĞAN ve Beykoz Lojistik’ten Turhan BİLGİLİ konuşmalarıyla 2 gün öğrencilerle birlikte oldular.
Etkinliğin birinci gününde Tersine Lojistik konusu Emre İPEKÇİ tarafından işlendikten sonra, Turhan BİİGİLİ tarafından önce Dış Ticaret kavramı daha sonra da Dış Ticaret ve Lojistik kavramları birlikte incelenerek ilk gün tamamlandı.
(daha&helliip;)
İşletmeler açısından Lojistik süreçleri değerlendirilirken temel olarak 4 başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar; Tedarik Lojistiği, Üretim Lojistiği, Dağıtım Lojistiği ve Geri Dönüş Lojistiği yani Ters Lojistik.* Üretim yapan işletmeler; bu dört ayrı süreçte ürünlerini hazır hale getirerek satışını gerçekleştirirken Tersine Lojistiği anlayabilmek için de öncesinde gerçekleşen diğer aşamaları bilmek gereklidir.
İlk aşamada üretim için gerekli olan ham madde ve malzemelerin tedarikçilerden alınarak üretim tesislerine ya da üretimde kullanılmak üzere depoya taşınması Tedarik Lojistiğidir. Bu aşama tamamı ile üretim öncesinde gerçekleşir ve lojistiğin; taşıma, tasarım , geliştirme, imalat ve üretim ile ilgilenen koludur.**
(daha&helliip;)
İnsan vucüdu ilk doğduğu andan itibaren hiçbir olumsuz etkiye maruz kalmaz ve beklenmedik bir durum olmazsa yaklaşık 170 yıl kadar yaşayabilecek bir kapasiteye sahip. Ama ne var ki bazı kötü sebeplerden ötürü bu 170 yıllık hakkımızın çoğu zaman yarısını bile kullanamıyoruz. Sebeplerini sıralamaya kalkarsak elbette bir çok şeyi sayabiliriz. Fakat benim burda değineceğim kısım geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesinde katıldığım panelin de sebebi olan yaşadığımız Dünya’ya vermiş olduğumuz zarar olacak.
(daha&helliip;)