Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından 2000 yılından bu yana düzenlenmekte olan “Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı” bu yıl 21 Nisan 2016 tarihinde “Lojistikte Girişimcilik” ana teması kapsamında İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Yerleşkesinde gerçekleştirilecektir.
Son yıllarda girişimcilik olgusunun önemli bir unsur haline gelmesi ve bu çerçevede ilgili ekosistemin etkinliğinin artması lojistik sektörünü de önemli derecede etkilemektedir. Küresel olma özelliği ile girişimcilik anlamında çok önemli başarı hikayelerine sahip olan lojistik sektörü özellikle dijital ve teknolojik gelişmelerle de birlikte çok önemli fırsatlara sahip gözükmektedir.
Türkiye İçin Lojistik Stratejileri Konferansı 2016 konferansı bu yıl, Türkiye’de girişimcilik anlamında başarı hikayeleri olan kişi ve kurumlar ile birlikte yeni girişimleri bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Konferans, saat 09:30 açılış oturumu ile başlayacak ve 17:00’de sona erecektir. Açılış oturumu ile birlikte üç oturumun daha olacağı konferansın katılımcıları; girişimciler, lojistik sektörü ve öğrenciler olacaktır. (daha&helliip;)
Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluşların küresel ekonominin gelişmesi için ön gördüğü stratejileri geçen yazımda ortaya koymuştum. AB’de benzer gerekçe ile üye ülkeler arasındaki ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve tek pazara haline gelmek için taşımacılık ve lojistiğin geliştirilmesini ele almaktadır. Bu sayede ülkeler tek bir pazar gibi, hiçbir limitleme ile karşılaşmadan, tek ekonomik sınır içinde hızlı, ekonomik, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde ticaret yapabileceklerdir.
Alt detayları beyaz, mavi kitaplarda ve sektörel raporlarda detaylı olarak verilen AB taşımacılık ve lojistik stratejileri şu başlıklarda gruplanmaktadır.
(daha&helliip;)
Lojistik altyapının kurulması ülkemizin kalkınmasında son derece önemli. Bu amaçla bölgelerimizde lojistik mastır planların yapılması çalışmaları devam ediyoruz. Mersin, Samsun, Hatay ( İskenderun), Kocaeli bölgelerinde yapılan lojistik mastır planlarımıza bir yenisi daha eklenmekte. Diyarbakır ilimiz de lojistik mastır plan çalışmasına başlamıştır. Bu planların öncelikle bölge lojistik stratejilerini belirlemeye dönük olması gerekmektedir. Bölge stratejilerinin Türkiye’nin lojistik stratejilerine uygun olması, ayrıca Türkiye stratejilerinin AB stratejileri paralelinde belirlenmesi ve hepsinin ötesinde küresel lojistik stratejilerin kapsamı altında ortaya konması gerekmektedir. Bu nedenle Birleşmiş Milletlerin Taşımacılık ve Lojistik Stratejilerinden başlangıç yapmamız önemlidir.
Birleşmiş Milletler, Dünya ticareti ile ilgili çalışmalarını Ekonomik ve Sosyal Konsey (ECOSOC) çatısı altında gerçekleştirmektedir. Birleşmiş Milletler ’in Dünya ticaretinin küreselleşmesi ve bu paralelde ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, farklılıkların azaltılması, Dünya barışının sağlanması amaçlarına hizmet edecek olan hedef “uluslararası ticaretin serbestleştirilmesidir”. Bu hedefe ulaşmak amacıyla ticaretin önündeki engellerin azaltılması gerekmektedir. Uygulanacak stratejiler bu amaca hizmet etmektedir ve kuruluşun tüm birimlerince kabul edilmiştir.
(daha&helliip;)