Bu yazıyı okumadan önce Lojistik Akıl yazısını okumanızı tavsiye ederiz.
Rekabetin kıyasıya yaşandığı günümüzde tüketici davranış ve beklentileri de devamlı olarak değişiyor. Artık daha kalitelisini daha ucuza bulmak için uğraş veriyoruz. Bunun farkında olan firmalar da ürünlerini bu şekilde üretmeye ve tüketicinin beğenisine sunmaya çalışıyor. Firmalar sadece üretim değil her alanda maliyet optimizasyonu sağlayarak giderlerini düşürmenin ve kârlılıklarını arttırmanın peşinde. İşte bu giderler içerisinde en çok paya sahip olanlardan birisi de Lojistik Maliyetler. Önceki yıllarda salt taşıma olarak düşünülen bu maliyetler, yazımın başında da belirttiğim gibi, bu gün gelinen nokta itibariyle çok farklı şekillerde firmalara sunuluyor. Üretimine başlanan andan itibaren raflardaki yerini alıncaya kadar geçen süreç içerisindeki her aşamayı bir lojistik maliyet olarak kabul edebiliriz. İşte bu maliyetlerin düzgün, doğru ve planlı bir şekilde yönetilebilmesi için Lojistik Akıl gerekiyor.
Küresel ekonomideki hızlıca artan ticaret hacmi mal hareketlerinin artmasına ve sunulan katma değerli hizmetlerle beraber verilen hizmetin kompleks bir yapıya bürünmesine sebebiyet vermiştir. Bugün gelinen noktada uluslararası ticaret sadece mal akışını değil, aynı zamanda bilgi akışını da tetikleyerek informasyon teknolojilerinin de kendine küresel sahada bir yer edinmesini sağlamıştır.
Uluslararası ticarette başı çeken ülkelerin yavaşlayan büyüme hızları, gelişmekte olan ülkelere bir fırsat yaratırken; eskiden Dünya’nın sadece belli bölgelerinde daralan sermaye günümüzde yerkürenin tamamına yayılarak genişleme imkanı bulmuş ve yeni ticaret bölgelerinin ve pazarlarının da oluşmasına olanak sağlamıştır. Uluslararası bankacılık sistemlerinin uygulanabilirliği, serbest piyasa ekonomilerinin yaygınlaşması, milyar dolarların saniyeler içerisinde ülke borsalarına girip çıkabilmesi gibi unsurlar sermaye sahipleri nin rahat hareket edebilmesine ve ülkemiz gibi istikrarlı ekonomilerin daha çok tercih edilebilir olmasına olanak sağlamıştır. Bu durum aynı zamanda uluslararası yatırımların da ülkeye çekilebilmesini daha kolay bir hale getirmiştir.