Geçtiğimiz haftaki sohbetimizi, ihracatçılarımızın taşıma maliyetlerini düşürmesinde epey faydası olacağını düşündüğümüz BALO, “Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ” için ayırmıştık. Bazı ihracatçı dostlarımızla da bu konuyu tartışıp ne kadar yararlı veya ne kadar verimsiz olabilir ve daha da kötüsü, ne zaman kepenk kapatır diye bile konuştuk. Herkesin dileği ve beklentisi bu ve buna benzer girişimlerin başarılı olması ve bu tür hizmetlerin arttırılarak yurt geneline yayılması ve ihracatçılarımızın rekabet gücüne katkıda bulunabilecek seçeneklerin çoğaltılması.
BALO işinin özü, toplu taşımacılığın getireceği faydaları, ihracatçıların yararına olacak bir şekilde organize ederek hizmet sunmak. Böyle organizasyonlar güzel de bu hizmetlerden nasıl daha çok ve daha verimli faydalanabiliriz diye bir de ihracatçı penceresinden bakalım istedik. Zira hizmetin ana unsuru, taşımacılıkta ölçeği olabildiğince büyüterek maliyetleri en aşağıya çekebilmek ve ihracatçıya en uygun taşıma bedelini ve şartlarını teklif edebilmek.
(daha&helliip;)
Geçtiğimiz hafta ayın sekizi Perşembe günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından tertiplenen ve artık geleneksel hale gelmiş bulunan Başarılı KOBİ Yarışması sonuçları açıklandı ve tertiplenen bir törende firmalar ödüllerini aldılar.
Teknoloji ve İnovasyon dalında birinciliği, bilgi güvenliği konusunda önemli başarılara imza atmış bulunan NetSafe Bilgi Teknolojileri Güvenliği A.Ş. alırken, onu yine bilgi güvenliği konusunda inovasyon yapan Tamara Elektronik Müh. İnş. Müş. Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi izledi. Aynı dalda jüri özel ödülünün sahibi ise Cadem Cad Cam Destek Merkezi ve Bilgi Sanayi Ticaret A.Ş. oldu. İhracat Başarısı dalında jüri özel ödülünü Timsan Taahhüt İmalat Montaj Sanayi Ticaret. A.Ş. aldı. Yan Sanayide Başarılı KOBİ dalında ikincilik ödülünü alan Doğuş Kalıp Metal Form Sanayi Dış Ticaret Limitet Şirketi arkasından jüri özel ödülünün sahibi, CTP Kompozit Plastik Sanayi Ticaret Limitet Şirketi oldu. Genç Girişimci dalının jüri özel ödülü de Ev Gör Mobilya Tekstil Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketine gitti.
(daha&helliip;)
Türk ihracatçılarına baktığımızda, en çok ihracat yapan firma sıralamasında ilk 100 basamağı elinde tutan ihracatçıların, 2011 yılının 135 milyar ABD Dolarına varan ihracat miktarının önemli bir kısmını yaptıklarını düşünüyoruz. Düşünüyoruz diyoruz çünkü bu satırları yazdığımız sırada TİM her yıl yaptığı ilk 1000 ihracatçı araştırmasının detaylarını yayınlamıştı. 2010 yılı rakamlarını incelediğimizde, ilk sıralarda yer alan 100 ihracatçının, Türkiye ihracatının yüzde 37’den fazlasını yaptığını görüyoruz. 2010 yılı ihracatları için de aşağı yukarı aynı değerler geçerli.
İhracat yapan işletmelerimizin sayısının 52 bin civarında olduğu belirtildiğine göre, geriye kalan 51 bin 900 işletmemiz de bakiye yüzde 63 tutarındaki ihracatı gerçekleştiriyorlar. Basit bir aritmetik hesaplama yaparsak, ilk 100 ihracatçının 2010 yılında yaptığı ihracat tutarının firma başına ortalaması 427 milyon ABD doları çerçevesinde oluyor. Geriye kalan 2010 yılı ihracat rakamını da ilk 100 firma dışında kalanların sayısına böldüğümüzde çıkan rakam bir milyon dört yüz bin ABD doları civarında oluyor. Aradaki farkı yorumlayacak olursak, ortaya 300 kat fazlası bir durum çıkıyor.
(daha&helliip;)